Eredivisie-sprookje O19: hoe de reuzendoder laatste werd

Geschreven door Redactie

Het begon als een sprookje, in mei dit jaar. Dankzij een verliespartij van concurrent SBV Excelsior tegen FC Twente promoveert Almere City FC Onder 19 op 25 mei naar de Eredivisie. 

Een halfjaar later is de harde waarheid dat na één seizoen Eredivisie de laatste plaats wordt bezet. We blikken terug op een desondanks memorabel seizoen.

Half september begint het avontuur op het hoogste niveau van Nederland. Onder leiding van hoofdtrainer Tim Bakens, die in de zomer het roer heeft overgenomen van René Koster, reist Onder 19 af naar het hoge noorden voor een uitwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van FC Groningen. In 90 minuten tijd staan de oudste jeugdspelers van de Loogman Carwash Football Academy echter weer met beide benen op de grond. Er wordt met 5-0 verloren en de boodschap is duidelijk: er zal hard geknokt moeten worden om ook volgend jaar nog in de Eredivisie te spelen.

Ook FC Twente, Feyenoord en SC Heerenveen blijken in de weken daarna te sterk voor de mannen van Bakens. Op 5 oktober viert de ploeg echter een dubbele ‘first’. Tegen Sparta Rotterdam wordt in eigen huis een punt veroverd en omdat de score blijft steken op 0-0 behaalt doelman Magdiel Agyei-Adomako zijn eerste – en enige – clean sheet van dit seizoen.

Van reuzendoder…

Terwijl de Onder 19 de speelronde erna nog met 6-1 op de broek krijgt van AZ, wordt er ook twee keer gewonnen dit seizoen. Eind oktober moet nota bene PSV Onder 19 eraan geloven. De tot dan toe ongeslagen koploper krijgt in Almere met 3-2 klop. Deze prachtige prestatie wordt gestalte gegeven door Turgay Sener, Ryan Flamingo en Ayouba Kosiah die namens City verantwoordelijk zijn voor de goals.

En of deze prestatie nog niet voldoende is wordt het een week later nog eens overgedaan in Amsterdam. De alom geprezen Ajax Onder 19 weet niet waar ze het zoeken moet en wordt met maar liefst 1-4 verslagen door de Flevolanders. Ayouba Kosiah is opnieuw belangrijk, ditmaal met twee goals, en ook Riley Reemnet en Aaron Agbomson drukken met een doelpunt hun stempel op de wedstrijd.

…tot laatste plaats

Na deze twee absolute topprestaties wordt nadrukkelijk omhoog gekeken op de ranglijst, maar een week later brengt NAC Breda de mannen van Tim Bakens weer terug op aarde. In Almere zijn de Brabanders met 0-3 te sterk en ook FC Utrecht, ADO Den Haag en Vitesse blijken niet te kloppen. Het halve seizoen wordt nog wel afgesloten met een gelijkspel tegen de Voetbalacademie van NEC Nijmegen, maar het is niet voldoende. Ondanks enkele mooie resultaten wordt Almere City FC laatste in de Eredivisie Onder 19.

Nieuwe hoop

Toch hoeft de Eredivisie geen vage herinnering uit het verleden te worden. Het komende halfjaar speelt de ploeg van Tim Bakens namelijk in een promotie/degradatiepoule met vijf andere Eredivisieteams en vier teams uit de Eerste Divisie. Als het Almere City FC Onder 19 lukt om bij de eerste zes te eindigen ligt er nog een seizoen Eredivisie in het verschiet. To be continued…

Onze Ambassadeurs