Honderden Flevolanders ervaren bromtonen

Geschreven door Redactie

Ruim 250 Flevolanders ervaren bromtonen. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Flevoland in samenwerking met de andere regionale omroepen en de NOS.

De meldingen waar het laagfrequent geluid gehoord wordt, komen vanuit de hele provincie. Er is geen duidelijke reden voor de bromtonen aan te wijzen. Flevolanders die hebben gereageerd, denken zelf ook aan allerlei oorzaken voor het geluid; van de warmtepomp van de buurman tot een gemaal even verderop. Het geluid dat gehoord wordt, wordt bijvoorbeeld omgeschreven als 'gedreun' of 'een non-stop vibrerend geluid'.

Eén van de mensen die al jaren last heeft van bromtonen is Lies Jonkman. Jonkman kreeg in 2011 last van een onverklaarbare lage toon. Ze hoort het geluid niet alleen, ze voelt het in haar hele lijf. "Ik ben letterlijk Almere ontvlucht en heb overal in het land gewoond. Van Zeewolde tot Maastricht", zegt Jonkman. Rust komt er niet voor Jonkman. Ze blijft last houden van het laagfrequente geluid. "Vooral het gevoel van de brom is niet te harden. Ik heb er de hele dag last van maar vooral in de nacht is het erg. Ik kan er vaak niet van slapen", vertelt Jonkman.

Raadsel

Jonkman is bij veel dokters en ook bij de psychiater geweest. Niemand kan haar helpen. "Je moet er mee leren leven, of je moet er niet op focussen zeggen ze dan", aldus Jonkman. Ze weet niet waarom juist zij last heeft van laagfrequent geluid. Ze weet ook niet waar het vandaan komt. "Misschien is het helemaal geen geluid maar zijn het veel meer elektrische golven die mijn hersenen vertalen in geluid. Het zou bijvoorbeeld kunnen komen door zendmasten of elektriciteitskabels in de grond."

Toekomst

Jonkman woont nu niet in Almere maar wil graag weer terug. Als ze dan toch overal last heeft wil ze het liefst in haar vertrouwde omgeving wonen. Ze wenst ook dat er goed onderzoek gedaan wordt om de oorzaak van de klachten te vinden. "Ik hoop het echt, ik weet niet of ik zo wel wil blijven leven", aldus een geëmotioneerde Jonkman.