Gooi frituurvet van oliebollen niet in riool

Geschreven door Redactie

Gooi geen frituurvet van de zelfgebakken oliebollen in het riool. Het verwijderen van het vette goedje kost jaarlijks miljoenen euro's.

Aad van Dijk toe licht toe dat de riolering, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties verstopt kunnen  raken door het vet, licht Aad van Dijk toe. Hij werkt bij het hoogheemraadschap van Delfland en moet ervoor zorgen dat de rioolgemalen schoon blijven en blijven werken.

Het oplossen van de problemen kost de waterschappen volgens hem miljoenen per jaar. 

Als vet in de riolering of een gemaal komt, wordt het kapot gespoten en opgezogen. Van Dijk: "Dat is een vies en intensief klusje, want het vet vormt een dikke drijflaag die moeilijk kapot te krijgen is." 

"Bij een groot rioolgemaal zijn vier man met een zuig- en spuitwagen twee dagen bezig om het vet te verwijderen. Het gaat dus aardig in de euro’s lopen, geld wat de gemeenschap moet betalen."

Volgens Van Dijk kun je dit het best doen: "Verwijder olie en vet uit koekenpannen en frituurpannen eenvoudig met een stukje keukenpapier. Giet vloeibaar frituurvet terug in de verpakking."

"Vervolgens kun je het frituurvet inleveren in de gele kliko bij een supermarkt bij jou in de buurt. Het vet wordt dan weer gerecycled en bijvoorbeeld gebruikt voor groene energie."

Onze Ambassadeurs