Verzorgingshuis De Kiekendief moet meer doen aan voorkomen infecties

Geschreven door Redactie

Medewerkers van verzorgingshuis De Kiekendief in Almere moeten beter worden geschoold op het gebied van het voorkomen van infecties. Op dat punt schiet het tehuis te kort.

Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een rapport dat op oudejaarsdag is gepubliceerd. De Inspectie bracht in oktober een bezoek aan twee afdelingen voor ouderen in het tehuis aan het Kolkplein. Ook sprak men met medewerkers en met de raad van bestuur van Zorggroep Almere.

De Inspectie constateert dat De Kiekendief op de meeste onderdelen voldoet aan de richtlijnen op het gebied van infectiepreventie en beleid voor antibiotica. Maar de scholing van medewerkers op het gebied van infectiepreventie moet beter. Ook ontbreekt goede handhygiëne en worden materialen in ruimtes niet volgens de richtlijnen gedesinfecteerd. Soms waren er simpel geen papieren handdoekjes aanwezig, maar werden stoffen handdoeken meermaals gebruikt. De Inspectie zag ook dat medische hulpmiddelen niet voldoende steriel werden opgeslagen.

De IGJ wijt de tekortkomingen deels aan hoe het bestuur van de Zorggroep omgaat met infectiepreventie. Wel heerst er onder werknemers een open cultuur en spreken zij elkaar er op aan als er niet volgens de richtlijnen wordt gewerkt. Ook zijn er draaiboeken beschikbaar voor het geval een probleem groter wordt.

De Inspectie wil dat De Kiekendief voor half april laat weten hoe de instelling aan de aanbevelingen heeft voldaan.

Het tehuis had afgelopen februari te maken met uitbraak van het besmettelijke norovirus onder 23 bewoners. De Zorggroep Almere ging toen over tot een opnamestop.

Onze Ambassadeurs