Stad en club zijn klaar voor eredivisie

Geschreven door Redactie

Voetbalclub Almere City FC verwacht nog altijd óf dit seizoen óf volgend seizoen te promoveren naar de eredivisie. Dit zegt directeur John Bes in een reportage van Omroep Flevoland over de toekomst van betaald voetbal in Almere.

De jongste profclub van Nederland bevindt zich momenteel in het vierde jaar van zijn ambitieuze 5-jarenplan, waarin werd vastgelegd dat de Almeerders uiterlijk medio 2021 moeten promoveren naar de eredivisie.

Ondanks dat de ploeg momenteel slechts op de tiende plaats staat van de Keuken Kampioen Divisie is directeur John Bes stellig over de kansen van de stad en club: "We voelen heel veel affiniteit met onze stad. We zitten een beetje in dezelfde fase van de wedstrijd: we komen eraan, ontegenzeggelijk, alleen het momentum dat we eroverheen knallen is nog variabel." 

Almere City FC is in de afgelopen jaren doorgegroeid naar een stabiele eerstedivisieclub. De laatste vijf jaar wisten de Almeerders telkens deelname aan de play-offs veilig te stellen. Dit seizoen wordt bovendien de capaciteit van het Yanmar stadion opgeschroefd van 2800 naar 4500 toeschouwers. Inmiddels is de eerste fase van de verbouwing afgerond. Dat werd afgelopen vrijdagavond gevierd met de feestelijke opening van de nieuwe hoofdtribune en de verlengde VIP tribune.

Nog meer binding met bedrijfsleven en overheid 

Ook oud-voorzitter René ter Borgh is positief over de promotiekansen van de voetbalclub. Onder leiding van Ter Borgh wist het toenmalige FC Omniworld in 2005 door te dringen tot het betaalde voetbal. De erevoorzitter verwacht wel dat Almere City FC nog net iets meer tijd nodig heeft: "We gaan eredivisie spelen. Ik denk alleen over drie à vijf jaar. Ik hoop dat John Bes gelijk krijgt met zijn twee jaar, maar ik denk dat de club nog net iets langer nodig heeft." Ter Borgh vervolgt: "Er moet nog meer binding komen met de supporter en het bedrijfsleven. Niet alleen in Almere, maar in heel Flevoland. Er moet tevens een nog stevigere verbinding komen met gemeente en provincie. Als dit allemaal gaat gebeuren is het niet te stoppen."

Gemeente kan bijdrage leveren aan infrastructuur 

Volgens oud-wethouder Frits Huis is ook de stad Almere helemaal klaar voor voetbal op het hoogste niveau: "Als Tilburg, Breda en Alkmaar het kunnen, dan moet Almere het ook kunnen". Huis, die in 2002 de stekker trok uit het miljoenen verslindende Omniworld project, vindt dat de gemeente best een bijdrage aan het betaalde voetbal in Almere kan leveren: "Je moet nooit als gemeente gaan bijdragen in de exploitatie van een Betaald Voetbal Organisatie (BVO), maar je mag wel iets doen aan de infrastructuur: aan de toegang tot het stadion en de parkeerplaatsen etcetera. Het is natuurlijk wel de trots van de stad. Dat zie ik als rol van de gemeente en de gemeente kan dat echt wel aan", aldus Huis.

Stabiele eredivisie club 

Volgens directeur John Bes zal Almere City FC in de komende jaren gaan uitgroeien tot een stabiele eredivisieclub: "We werken met een algoritme, dat we na een bepaalde omzet naar een bepaald spelersbudget streven. Hierdoor kunnen we niet alleen in de eredivsie komen, maar kunnen we er ook blijven. Daarom houdt ons groeiplan ook niet op na vijf jaar. We kijken veel verder dan 2021, omdat we vinden dat een stad als Almere een stabiele eredivisieclub verdient, maar ook prima kan hebben", aldus Bes.


Onze krant nog niet ontvangen?