LTO Noord: 'Miljardenplan vergroening landbouw gaat niet werken'
Het plan van milieuorganisatie Greenpeace om de Nederlandse landbouw te vergroenen, gaat niet werken.
Dat zegt Arnold Michielsen van landbouworganisatie LTO Noord. Greenpeace heeft laten berekenen wat het kost als Nederlandse boeren helemaal milieuvriendelijk gaan werken, of stoppen met hun bedrijf. De kosten hiervoor zijn hoog: 42 miljard euro. Maar de omslag zou na twintig jaar juist geld op kunnen leveren, zo is uitgezocht.
"Het klinkt leuk, dat vinden veel burgers waarschijnlijk ook. Maar uiteindelijk bepaalt de consument wat er gebeurt. En die heeft liever goedkope dan dure producten", zegt Michielsen. En dus zullen boeren alleen maar verduurzamen met hun bedrijfsvoering als dat voldoende winst oplevert, denkt Michielsen."Je kunt dit soort dingen niet afdwingen."
Onderzoeksbureau Ecorys zocht in opdracht van Greenpeace uit op wat voor manier een sociaal verantwoorde omslag naar ecologische landbouw mogelijk is. Doel is de stikstofproblematiek aan te pakken en bovendien de klimaatopgaven te verwezenlijken. Met de 42 miljard euro kan de veestapel driekwart inkrimpen en kunnen boeren hun bedrijf klein, lokaal en milieuvriendelijk inrichten. Volgens LTO Noord is de vraag naar biologische producten nog steeds beperkt. "Boeren zijn ondernemers en als biologische producten niet genoeg opleveren, dan zal een boer die overstap dus niet maken. In het buitenland zijn ze daar veel verder mee en daar is het ook goedkoper. Dus het grootste deel van de consumenten kiest dan toch voor de goedkopere producten uit het buitenland", zegt Michielsen.
De miljarden voor de omschakeling zou volgens Greenpeace moeten komen uit een speciaal fonds. Hier zou bijvoorbeeld de EU-subsidies in terecht kunnen komen die nu nog naar de intensieve landbouw gaan. Maar ook hiervan zegt LTO Noord dat het in de praktijk zo niet kan werken. Michielsen: "Die subsidies van Europa gaan al voor een groot deel naar vergroeningsmaatregelen. Een deel van dat geld gaat wel de voedselketen in, waardoor producten in de winkel goedkoper worden."
Biologische boer Tineke van den Berg van de Stadsboerderij Almere heeft een ander idee om de landbouw te vergroenen. Volgens haar hebben de boeren goud in handen wanneer het gaat over het oplossen van klimaatproblemen. "Als alle Nederlandse boeren het ‘levende’ deel van hun grond met een half procent zouden verhogen, is over tien jaar het huidige klimaatprobleem opgelost", zo zegt de boerin. "Als de grond veel bacteriën en schimmels bevat, dan slaat die CO2 en stikstof op."
Schimmels en bacteriën leven voor een groot deel van de mest die afkomstig is van vee. Om dat leven te stimuleren is wel goede mest nodig zonder al te veel eiwitten, stelt Van den Berg. De voeding die het vee nu krijgt moet in haar theorie daarom minder eiwitten bevatten. Goede voeding heeft nog een ander voordeel: de dieren stoten dan zelf ook minder stikstof uit.
Van den Berg opende woensdag in de IJsselhallen in Zwolle de Biobeurs, door de 'boeren-troonrede' te houden. In deze troonrede heeft Van den Berg haar oplossing voor het stikstofprobleem aan de orde gesteld.