Dierenartsen stoppen met nachtdiensten

Geschreven door Redactie

De elf samenwerkende dierenartsen in Almere stoppen vanaf februari met nachtdiensten.

Tot nu toe was er voor diereneigenaren in Almere 24 uur per dag een arts beschikbaar voor noodgevallen.

De nachtdiensten verdwijnen, omdat twee grote dierenklinieken in Almere uit het samenwerkingsverband willen stappen, vanwege een tekort aan dierenartsen.

Vanaf volgende maand worden diereneigenaren buiten kantooruren doorverwezen naar klinieken buiten Almere. In het weekend blijft er tussen 08.00 uur en 20.00 uur nog wel een dierenarts beschikbaar.

Dierenambulance Midden-Nederland in Almere is niet blij met dit besluit. Elly van Beusekom, coördinator Dierenambulance Midden-Nederland: "Wij zijn hier enorm van geschrokken. Het is heel kort geleden dat wij dit te horen hebben gekregen. Dat we dus inderdaad niet meer een beroep kunnen doen op dierenartsen in de nacht. Dat betekent voor de dierenambulance best wel een drama. Want de enige opties die wij houden, is dat wij verwezen worden naar klinieken in Amsterdam, Zwanenburg en Nieuwegein."

Volgens Van Beusekom rijdt de dierenambulance gemiddeld dertig keer per jaar in de nachturen naar een dierenarts. In sommige gevallen gaat het om ernstige verwondingen en moet het dier zo spoedig mogelijk behandeld worden. "Het langer rijden betekent dat het dier veel minder overlevingskansen heeft dan wanneer het binnen tien minuten bij een dierenarts is. Interne bloedingen en maagdraaiingen zijn toch wel heel erg tijdsafhankelijke situaties waar een dier gewoon komt te overlijden als je niet snel genoeg bent."

Van Beusekom kijkt samen met haar collega's naar mogelijke alternatieven. Zo wil zij onderzoeken of er dicht bij Almere dierenartsen zijn die haar kunnen helpen. Zij hoopt dierenartsen te vinden in bijvoorbeeld Muiden, Naarden, Weesp en Lelystad.


Onze Ambassadeurs