Nederland goed voorbereid op coronavirus

Geschreven door Redactie

Minister Bruins voor Medische Zorg zegt dat de Nederlanders die zijn geëvacueerd uit China bij aankomst in Nederland opnieuw worden onderzocht op ziekteverschijnselen van het coronavirus dat in Wuhan is uitgebroken.

Zij waddenbij vertrek geen ziekteverschijnselen, maar voor de zekerheid worden ze door de GGD gecheckt. Als blijkt dat iemand toch ziek is, wordt hij naar een ziekenhuis gebracht en geïsoleerd, om besmettingen te voorkomen. Dat is iets anders dan de quarantaine waarvoor de vijftien Nederlandse passagiers en twee Chinese partners hebben getekend.

Er is afgesproken dat de evacués twee weken thuisblijven en geen contact hebben met anderen. Dat is een voorwaarde die China en Frankrijk hebben gesteld, zegt Bruins in het tv-programma Buitenhof. "Dat is een afspraak die is gemaakt, dus zo gaat het ook gebeuren."

Nederland doet er verder alles aan om het virus buiten de deur te houden en goed voorbereid te zijn als er een patiënt is in Nederland. Iemand met ziekteverschijnselen kan in veel ziekenhuizen terecht om te worden geïsoleerd, dat is al geïnventariseerd, zegt Bruins.

Nederland overweegt niet om de grenzen te sluiten voor mensen die uit China komen. Dat gebeurt in overleg met het RIVM. "Evenmin als een entry screening, dus alle mensen uit China screenen als ze in Nederland komen. Er komt elke dag nieuwe informatie, hetzij van de WHO, hetzij vanuit China, dus we zullen alert moeten blijven."

Over de twijfel die er bestaat over de betrouwbaarheid van de informatie die de Chinese overheid verstrekt, zegt Bruins: "Of het helemaal volledig is, is moeilijk te bepalen, want je weet niet wat je niet weet. De manier waarop we worden geïnformeerd geeft vertrouwen dat we heel veel weten." Volgens Bruins wordt er een beroep op China gedaan om de informatie goed aan te leveren aan partijen als de WHO.


Onze krant nog niet ontvangen?