Almere City FC mengt zich in strijd om derde periode

Vijf doelpunten in de laatste drie wedstrijden. Het is een gemiddelde waar spits Thomas Verheydt voor tekent.

De oorlogsmaker is op stoom gekomen en na zijn uitje in Zuid-Holland clubtopscorer van Almere City FC. Tegen FC Dordrecht zwermen de verdedigers om hem heen, maar maakt hij er twee. Opnieuw in de eerste 34 minuten. Almere City FC wint uiteindelijk met 1-2.

Flashback naar vorige week: ook thuis tegen Telstar, precies een week geleden, heeft de bonkige spits een half uur nodig om de dubbel binnen te schieten. De spits is daarmee een belangrijke component van een Almere City FC dat zich weer mengt in de strijd om de derde periode. Almere City FC staat daarin opeens gedeeld derde, op twee punten afstand van de koppositie. Volgende week mag het zich in eigen huis meten met directe concurrent (en lijstaanvoerder) SC Cambuur.

Verheydt krijgt de ballen in regio Rijnmond op een serveerblaadje gepresenteerd; een compliment aan het voetballend vermogen van de Almeerders, dat er zeker in de eerste helft goed uitkomt. Ongetwijfeld dat het de spits daarom niets zint dat hij na een kwartier spelen zijn hoofd niet tegen een voorzet-op-maat krijgt van Anass Ahannach. Drie minuten later zit er dan ook vuur in zijn sloffen. Een goed geoliede aanval belandt dankzij een assist van Hammouti voor zijn voeten en hij haalt beheerst uit.

Een andere spits die deze wedstrijd zijn neus tegen het raam drukt is Nick Venema. De huurling van FC Utrecht, die aan een goede reeks bezig is, vormt een handenbindertje met lange rushes. Het duel is drie minuten oud of de aanvaller heeft zijn eerste gevaarlijke schot op doel al gelost. De bal gaat scherp voorlangs.

Venema wil een minuut na de openingstreffer zijn aanvalsdrang opnieuw laten gelden, maar schiet daarbij in het zijnet. Met twee andere lange rushes wil hij medespelers vrij spelen, maar die vergeten telkens de kers op de taart te zetten.

Omdat de waakzame ogen van de Dordtenaren in deze periode op Venema en Verheydt zijn afgestemd, krijgt de rest van de Almeerse brigade meer ruimte om te voetballen. Ahannach krijgt hierdoor alsnog zijn verdiende assist. Vrij op links weet hij Verheydt na 34 minuten over de grond te vinden, die hierbij onberispelijk afdrukt en keeper Havekotte voor de tweede keer verschalkt.

Bij 2-0 is de wedstrijd echter nog lang niet gespeeld, weet Almere City FC uit recente Keuken Kampioen Divisie-confrontaties. Ook FC Dordrecht maakt af en toe oorlog en wil zich voor eigen publiek niet zonder verzet naar de slachtbank laten leiden. Danzell Gravenberch is voor rust de voornaamste plaaggeest van de Almeerders. Een schot schampt in de eerste helft de lat, terwijl een ander schot voorlangs suist.

De grootste tegenstoot komt bij de start van de tweede helft. Absalem en Smits vertonen gebrekkige communicatie onderling, waardoor een lange bal tot aan Jari Schuurman glipt. Schuurman heeft de aansluitingstreffer voor het inprikken, maar glijdt tot opluchting van de twee Almeerse hoofdrolspelers de bal over de achterlijn.

Het waarschuwingsschot wordt op waarde geschat door Almere City FC, alhoewel er zich daarna een rommelig schouwspel ontvouwt. Anwar Bensabouh krijgt de handen nog op elkaar met een verre lob die op het dak van het doel ploft en Youri Loen vuurt nog een streep af op de knoesten van de Dordtse keeper, maar voor de rest wordt de amusementswaarde bewaard tot aan de blessuretijd.

In de slotminuten probeert Almere City FC het spel vakkundig dood te maken, maar moet het ver in blessuretijd nog een doelpunt incasseren. Een goed geplaatste vrije trap van Green verdwijnt in het kruis en FC Dordrecht mag even hopen op een stunt. Een laatste wanhoopspoging mist echter doel, waardoor de drie punten mee de bus in gaan naar Flevoland.

Volgende week speelt Almere City FC op Valentijnsdag tegen SC Cambuur. Kaarten voor dit belangrijke duel in de derde periode zijn hier verkrijgbaar.