Historische beelden Almere worden gedigitaliseerd

Geschreven door Redactie

Zo'n 900 videobanden van de voormalige lokale omroep Almere TV worden dit jaar gedigitaliseerd door het Nederlands Instituut Beeld en Geluid.

Het gaat om U-Matic banden, een oud analoog videosysteem. 

De gemeente Almere heeft eind vorig jaar een overeenkomst gesloten met Beeld en Geluid. Eind dit jaar moet al het materiaal dat de lokale omroep tussen 1984 en 2003 maakte, beschikbaar zijn via de website. 

Volgens de gemeente Almere is het nog niet duidelijk wie de auteursrechten op het materiaal heeft. Om claims te voorkomen, kunnen de beelden daarom alleen onder voorwaarden bekeken worden via de website van Beeld en Geluid en ter plekke in het Stadsarchief.  

Beperkte levensduur 

Op de tapes staan beelden uit de beginjaren van Almere. De banden zijn ruim tien jaar geleden door oud-vrijwilligers van de omroep aan het Stadsarchief overgedragen. Eén van die vrijwilligers trok twee jaar gelden aan de bel. Hij was bang dat de kwaliteit van de beelden op de banden achteruit zouden gaan. Videobanden hebben immers een beperkte levensduur. Het Stadsarchief Almere was toen al in gesprek met Beeld en Geluid om de historische beelden te digitaliseren. 

Eind vorig jaar heet het Stadsarchief nog 70 DVCAM tapes opgehaald bij een voormalig vrijwilliger van de lokale omroep. Ook die zouden uiteindelijk door Beeld en Geluid gedigitaliseerd moeten worden, aldus de gemeente Almere.

Onze Ambassadeurs