VVD-wethouders fulltime aan de slag

Geschreven door Redactie

De twee VVD-wethouders in Almere, Hilde van Garderen en Julius Lindenbergh, gaan fulltime aan de slag. In de vorige samenstelling van het college stonden de VVD'ers nog voor 0,85 fte op de loonlijst. Ook de beoogde nieuwe wethouder van het CDA, Froukje de Jonge, gaat fulltime aan de slag.  

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kreeg Almere een coalitie die bestond uit vijf partijen. De twee grootste, VVD en PvdA, leverden ieder twee wethouders. D66, GroenLinks en ChristenUnie hadden er ieder één. Om de kosten die zeven wethouders met zich meebrengen enigszins in te perken werd besloten dat de VVD'ers en PvdA'ers voor 0,85 procent aan de slag zouden gaan.  

Nieuwe samenstelling 

Na het vertrek van de PvdA uit het college is de afgelopen tijd gezocht naar een nieuwe coalitie. Daarbij was een vurige wens van de gemeenteraad om terug te gaan van zeven naar zes wethouders. 

Die wens is nu gerealiseerd, maar daarbij is afgesproken dat de twee VVD wethouders en de nieuwe wethouder van het CDA fulltime aan de slag gaan. 

Besparing van 0,4 fte  

De zeven wethouders stonden de afgelopen jaren voor 6,4 fte in de boeken, de zes wethouders die nu de stad gaan besturen tellen voor 6 fte.  

Formeel gezien moet de gemeenteraad deze constructie donderdagavond nog goedkeuren. Aangezien de coalitie een meerderheid heeft, is dat slechts een formaliteit. Donderdagavond wordt ook beoogd wethouder Froukje de Jonge geïnstalleerd.

Onze krant nog niet ontvangen?