Wethouder Ypma vertrekt: ''Mijn accu is leeg''

Geschreven door Redactie

PvdA-wethouder Loes Ypma van Almere legt na anderhalf jaar haar functie als wethouder Wonen & Floriade neer.

Dat maakte haar partij donderdag bekend.  

Wethouder Ypma geeft in haar ontslagbrief aan: "Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat er (mede door de reistijd) in toenemende mate beslag is gelegd op mijn energie, gezondheid en de tijd met mijn gezin. Mijn accu is op dit moment leeg." 

Normaal gesproken horen wethouders te wonen in de gemeente waar ze werkzaam zijn. Ypma maakte eerder dit jaar bekend dat ze niet van haar woonplaats Woerden naar Almere wilde verhuizen. In het programma Over Flevoland Gesproken vertelde ze dat haar gezin met twee jonge kinderen is geworteld in Woerden. "Ik werk vier avonden tot heel laat in Almere. Word ik er een betere wethouder van door ook in Almere te slapen? In ieder geval een minder goede moeder." 

25 jaar in de politiek 

Ypma is 25 jaar geleden begonnen in de politiek bij de Jonge Socialisten van de PvdA. "Om ook de komende 25 jaar weer een maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren, doe ik nu een stapje terug. Daarom dien ik, met pijn in mijn hart, mijn ontslag in", aldus de wethouder in haar brief.  

PvdA-fractievoorzitter Leida Höhle: "Het komt voor ons niet als een complete verrassing. Ze was de afgelopen twee weken al ziek. We weten dat ze worstelde met de balans tussen werk en privé. We vinden het heel jammer dat ze vertrekt, want ze heeft zich met hart en ziel ingezet voor Almere."Vierde Floriade-wethouder die vertrekt 

Ypma is al de vierde wethouder met de Floriade in de portefeuille die stopt. Volgens Höhle heeft de keuze van Ypma niks met het project zelf te maken. "De Floriade staat er hartstikke goed voor. Dit is echt een persoonlijke afweging die ze heeft gemaakt. Loes heeft de keuze gemaakt voor haar gezin en gezondheid. Andere wethouders hadden hier hun eigen redenen voor." 

De PvdA-fractie gaat per direct op zoek naar een vervanger voor Ypma.

Onze Ambassadeurs