Coalitiepartijen willen duizenden woningen in Almere Pampus

Geschreven door Redactie

De regeringspartijen D66 en CDA willen op korte termijn investeren in de bouw van zeker 25.000 woningen in Almere Pampus. Daarvoor is ook een IJmeerverbinding nodig, een brug of tunnel die het gebied direct verbindt met Amsterdam. Ook zou er volgens de partijen een snelle metrolijn moeten komen. 

Om het landelijke huizentekort terug te dringen, wil het kabinet de komende jaren 300.000 woningen bijbouwen. Pampus heeft ruimte voor een flink deel daarvan, zeggen D66 en CDA. "Er ligt een prachtige plek waar we dat kunnen doen", zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten. "Dat kun je daar doen als je ook een snelle metroverbinding aanlegt." Het geld moet voor een deel uit het investeringsfonds komen dat het kabinet wil oprichten voor langdurige economische groei.

De plannen voor een IJmeerverbinding bestaan al jaren. De partijen willen dat er onderzoek wordt gedaan naar een brug- en een tunnelvariant. Jetten: "Mijn voorkeur zou uitgaan naar een tunnel, omdat je dan het IJmeer intact kan houden. Als je een snelle metrolijn aanlegt, ben je in 10 minuten in hartje Amsterdam."

Hoe duur is een IJmeerverbinding?  

De kosten van zo'n IJmeerverbinding werden in 2012 op 2,2 tot 2,9 miljard euro geschat. Jetten verwacht dat de kosten grotendeels kunnen worden opgebracht door het nieuw op te richten Nationale Groeifonds. "Alle gronden zijn al in bezit van de overheid dus we verdienen geld met de verkoop van woningen", stelt Jetten. "Dat geld kan weer geïnvesteerd worden in de infrastructuur."  

De partijen hopen dat er over vijf jaar in Almere Pampus gebouwd kan worden.

Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.