Almere City FC laat zich de kaas van het brood eten

Vijfendertig dagen na de eerdere ontmoeting tussen Jong AZ en Almere City FC (3-3) staan beide ploegen opnieuw tegenover elkaar op het AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer. Door een systeemfout bij de KNVB stond vijf weken geleden de niet speelgerechtigde Kenzo Goudmijn binnen de lijnen en dus krijgt de ploeg van trainer Ole Tobiasen een herkansing. Het is een gokje met een punt en dat pakt – ondanks een sterk optreden van de Flevolanders – verkeerd uit: 3-1.

Vanaf het eerste fluitsignaal laat Almere City FC zien dat het gebrand is op een driepunter. De ploeg legt een flinke dosis energie in de wedstrijd en dwingt Jong AZ met regelmaat terug op de eigen helft. Kansen komen er ook. Zo kopt Thomas Verheydt al vroeg in het duel op de paal, schiet Youri Loen rakelings over en ziet Mees Kaandorp een gevaarlijke inzet op wonderbaarlijke wijze gekeerd worden door doelman Schendelaar.

Daar staat tegenover dat Hakon Evjen van afstand hard op de lat vuurt, maar over het geheel genomen is Almere City FC de bovenliggende partij. Dat drukken de Flevolanders vlak voor rust ook uit in de score. Uit een voorzet van Kaandorp knikt Verheydt de 0-1 tegen de touwen. Daarmee heeft hij zijn doelpunt terug. De spits scoorde vijf weken geleden namelijk ook, maar zag die treffer in rook opgaan omdat het duel uit de boeken werd geschrapt.

Ook in het tweede bedrijf blijft City gas geven en kansen creëren. Net als in de eerdere wedstrijden hebben de Almeerders alleen moeite om de vele mogelijkheden die zich voordoen om te zetten in treffers. James Efmorfidis, Anass Ahannach en de goed spelende Kaandorp vinden allen doelman Schendelaar op hun weg, terwijl Kaandorp uit een hoekschop de bal ook nog een keer net naast werkt.

Dat het vizier niet op scherp staat, komt de equipe van Tobiasen uiteindelijk duur te staan. In de slotfase begint de thuisploeg namelijk steeds meer aan te dringen en in tegenstelling tot de Almeerders slaat Jong AZ wel genadeloos toe. Via Ferdy Druijf (78ste minuut) en Thijs Oosting (82ste minuut) buigen de Alkmaarders in luttele minuten tijd de achterstand om in een voorsprong.

In blessuretijd trekt Joshua Smits bij een hoekschop nog mee naar voren in de hoop een punt te kunnen redden, maar wanneer de corner wordt afgeslagen kan Zakaria Aboukhlal voor een leeg doel het duel definitief beslissen.

Vrijdag reist Almere City FC af naar stadion De Vliert voor het treffen met FC Den Bosch. Een opponent die vanwege puntenmindering precies drie punten minder heeft dan de ploeg van Tobiasen. Daarmee is het een directe concurrent is in de strijd om plaatsing voor de play-offs. In Brabant kan City de steun van de supporters dan ook weer goed gebruiken. Tickets bestel je hier.