Tuintips maart
Wat was februari een natte en warme maand. Nog nooit wat het zo warm in februari als dit jaar.
De voorbereidingen op vorst waren voor niets en met niet één maar twee stormen was het vooral ook een onstuimige maand.
Gelukkig kunnen we in maart genoeg doen in de tuin en is maart ook de maand dat de lente begint. Wat lekker zeg! Hieronder vind je een aantal tuintips voor de maand maart.
Neem je gazon onder handen
Het gazon is toe aan een goede voorjaarsbeurt. Maai het gras. Als er veel mos en vuil in de grasmat zit dan is goed verticuteren aan te raden. Dat maakt de grond weer open en bevordert nieuwe grasgroei. Daarna gazonmest strooien. Langwerkende speciale gazonmest is ideaal. Gelijkmatig uitstrooien gaat het beste met een doseerwagentje of meststrooier.
Nu heesters snoeien die op het eenjarige hout bloeien
Het gaat om het snoeien van heesters die aan twijgen bloeien welke dit jaar nog moeten worden gevormd. Daardoor bloeien ze pas in de zomer en herfst. Enkele belangrijke zijn:
• Buddleja: Die mag je tot op 30-50 cm boven de grond afsnoeien (alle takken inkorten);
• Clematis: de soorten die na 1 juli bloeien, op ca. 50-70 cm boven de grond afsnoeien;
• Genista: ook deze tot de helft inkorten;
• Hydrangea paniculata: dit is niet de hortensia met de bolvormige of platte bloemschermen, maar de herfstbloeiende boerenhortensia met grote peervormige roze of witte bloemtrossen. Je kunt deze plant gerust op 30 cm boven de grond snoeien;
• Spiraea bumalda en S. japonica: op ca. 10 cm boven de grond afsnoeien.
Het is ook tijd om de klimrozen wat terug te snoeien. Je kunt de zijtakken flink terugsnoeien, ongeveer tot boven het vijfde oog. Snoei de hoofdtakken niet. Dat mag alleen bij het verjongen van oude klimrozen. Deze kun je namelijk verjongen door helemaal onderaan een oude hoofdtak weg te knippen. De rozen in het algemeen kunt je bemesten met rozenmest.
Geef je vijver een schoonmaakbeurt
Het komt in maart voor dat de temperatuur boven de 10 graden uitkomt. Dat betekent dat het filter schoongemaakt kan worden en dat de vissen weer wat voer kunnen krijgen.
Ciara en Dennis
Het kan zijn dat door de februari stormen takken zijn afgebroken. Zorg dat je de tak altijd veilig verwijdert. Zaag de tak niet bij de breuk af maar bij het begin van de stam. Heeft u professionele hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen via www.kelderhoveniers.nl.