In veertien maanden kun je voor de klas staan

Geschreven door Redactie

In de strijd tegen het lerarentekort worden bij de Almeerse Scholen Groep (ASG) zes mensen in korte tijd klaargestoomd om voor de klas te staan. Als het goed gaat, halen de deelnemers in veertien maanden hun onderwijsbevoegdheid. Normaal duurt een lerarenopleiding vier jaar.

Cursisten die slagen, moeten minstens drie jaar op een van de ASG-scholen lesgeven. De scholengroep krijgt voor deze opleiding subsidie van het Rijk.

In het onderwijs zijn vacatures vaak moeilijk in te vullen. De pabo’s leveren niet genoeg gediplomeerden af. De spoedcursus is volgens de ASG dan ook een welkome aanvulling op de gangbare opleidingen.

Hoge eisen


De versnelde cursus is een combinatie van zelfstudie en stages. Aan de deelnemers worden hoge eisen gesteld, zegt bestuurder Susanne Olivier van de ASG. "Ze moeten hbo-niveau hebben en over pedagogische en didactische kwaliteiten beschikken. Ook kijken we naar de motivatie en is er een assessment."

Horeca gaf geen voldoening


Een van de cursisten is Marjolein Müller, die sinds oktober drie dagen per week stage loopt in een kleuterklas. Ze heeft een hbo-opleiding psychologie achter de rug, maar werkte in de horeca. Dat gaf haar weinig voldoening en dat was aanleiding om eens naar het onderwijs te kijken.

Toen ze de versnelde pabo-opleiding tegenkwam, was ze snel overtuigd. "Dit is superkort", zegt ze. En de stage geeft haar energie. Dat ze niet in de schoolbanken zit en alles zelf moet leren, vindt Marjolein "goed te doen".

ASG heeft ruimte voor tien cursisten en heeft daarom nog vier plaatsen vrij.

Onze Ambassadeurs