Steeds meer illegale afvaldumpingen
Er wordt in Almere steeds meer afval illegaal gedumpt. Sinds 2015 is het aantal gedumpte kilo's afval met 37 procent toegenomen. Zo werd vorig jaar in totaal 4,6 miljoen kilo vuilnis naast een container of ergens anders op straat achtergelaten. Dat is een miljoen kilo meer dan vijf jaar geleden.
"We zijn die troep echt helemaal zat", vertelt Tessa van het team handhaving van Stadstoezicht. Samen met haar collega Berk gaat ze er dagelijks op uit om illegaal gedumpt afval te vinden en zo mogelijk de eigenaar er van op te sporen.
De politiek in Almere is al jaren bezig om het aantal afvaldumpingen in de stad omlaag te krijgen. Ook omdat afval in het straatbeeld een grote ergernis is van Almeerders. Vorig jaar riep de gemeenteraad het stadsbestuur op om strenger op te treden tegen het illegaal dumpen van afval en dat was niet voor het eerst.
Controles werken
"We zijn nu heel intensief bezig met controles in de Stedenwijk. Ik merk daar dat onze controles werken. Mensen beginnen het te leren. Als we grofvuil vinden waarvoor geen ophaalafspraak is gemaakt gaan we op zoek naar de eigenaar. Soms vinden we een adreslabel dus dan is het duidelijk. Andere keren vragen we rond in de buurt of iemand gezien heeft dat het afval is neergezet.", vertelt Berk van handhaving. Tessa vervolgt: "En het excuus dat je je afval bij ander grof vuil hebt gezet helpt niet. Dat mag namelijk gewoon niet."
De gemeente houdt maandelijks bij hoeveel afval naast de containers ligt. Uit de cijfers van de afgelopen vijf jaar, die Omroep Flevoland bij de gemeente Almere heeft opgevraagd, blijkt dat december 2019 een recordmaand was. Toen werd meer dan 300.000 kilo afval gedumpt.
Het stadsbestuur heeft besloten om sinds begin dit jaar Stadstoezicht twintig uur extra per week erop uit te sturen om dumpers op heterdaad te betrappen en hen op de bon te slingeren. Sinds 1 juni 2015 registreert de gemeente Almere ook het aantal boetes en officiële waarschuwingen die zijn uitgedeeld aan illegale afvaldumpers. In vier jaar tijd zijn er 825 boetes uitgeschreven en 520 waarschuwingen gegeven. "Verder worden er dagelijks waarschuwingsgesprekken gevoerd door de handhavers die niet geregistreerd 'worden", aldus een woordvoerder van de gemeente.
'Geen gezicht'
"Sommige mensen zijn gelijk boos als je ze aanspreekt op hun gedrag. Anderen schrikken oprecht en lijken er wat van te leren", zegt Tessa. "En dat is fijn want dan wordt de stad toch weer wat netter. Het is echt geen gezicht en het is ook vies. Er kunnen ook ratten op de troep afkomen en dat wil je echt niet in je buurt."
De boete voor afval dumpen is 104 euro, daarnaast probeert de gemeente de kosten van het afvoeren van het afval te verhalen; daar is 165 euro mee gemoeid. Om te voorkomen dat er op een dumpplek nog meer afval wordt bijgeplaatst, worden deze plekken door de gemeente dagelijks schoongemaakt.