Challenge: in een weekend het lerarenprobleem oplossen
Op welke innovatieve manieren kan het lerarentekort in Almere opgelost worden? Zestig deelnemers met verschillende achtergronden bogen zich drie dagen lang over deze vraag in een zogenoemde challenge. In de raadszaal van het stadhuis werd zondagmiddag een winnaar van deze uitdaging gekozen uit de twaalf teams. Team Edu-match bedacht het winnende idee: een nieuw digitaal platform dat vraag en aanbod in het onderwijs beter op elkaar afstemt.
Het platform moet talenten tussen scholen, bedrijven en inwoners beter matchen. Vraag en aanbod bij elkaar brengen, daar gaat het volgens Fred van Toor van de winnende groep om. Hij is nu twee jaar docent op de Hogeschool Windesheim Flevoland in Almere. Daarvoor werkte hij in het bedrijfsleven. "Iedereen in het bedrijfsleven heeft een talent. Of het nu wiskunde, zang of scheikunde is. Mensen die dat talent hebben, moet je een paar uur in de week op school inschakelen. Zo breng je vraag en aanbod bij elkaar op het niveau van het talent."
Onderwijs en bedrijfsleven
Volgens juryvoorzitter Susanne Olivier biedt het team Edu-match met het idee inspiratie voor echte innovatie in de relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven. "Ze willen zo veel mogelijk kennis uit het bedrijfsleven op school brengen." Zowel de school als het bedrijfsleven heeft daar volgens haar profijt van.
Olivier, die ook verbonden is aan de Almeerse Scholen Groep, vindt de inzet van het bedrijfsleven geen vercommercialisering van het onderwijs. "Het is heel realistisch, want veel mensen uit het bedrijfsleven hebben namelijk interesse in het onderwijs." Bij bedrijven als Google en Philips zit al zo veel kennis, daar moet het middelbaar onderwijs wat van kunnen opsteken, stelt ze.
Andere oplossingen om het tekort aan leraren op te lossen waren onder meer leerlingen uitleg laten geven aan klasgenoten, het vak van leraar verbeteren door inwoners te laten participeren en een verlaging van de drempel voor zij-instromers als leraar.