Voedselbanken: hamsteren moet niet te lang duren

Geschreven door Redactie

Als consumenten blijven hamsteren, kan dat over enkele weken een probleem worden voor voedselbanken. Dat verwachten het Voedsel Loket Almere en de Voedselbank Lelystad. Voedselbanken krijgen normaal gesproken wekelijks producten van lokale supermarkten aangeleverd. 

Vanwege de coronacrisis hebben veel consumenten de afgelopen dagen extra boodschappen ingeslagen. Met name lang houdbare producten, zoals bijvoorbeeld pasta en rijst, waren in veel winkels uitverkocht. "Het is een geluk dat wij juist van zulke producten een redelijke voorraad hebben, maar daar gaan we nu wel flink op interen", zegt directeur Peter Mons van Voedsel Loket Almere. "Als dat hamsteren lang zo doorgaat, kan het zijn dat we die producten niet meer aangevuld krijgen. En dan gaan de 410 gezinnen in Almere die van ons afhankelijk zijn daar natuurlijk ook wat van merken."  

Volgens Mons wordt er woensdag nog een grote levering verwacht. Zoals het er nu uitziet, kunnen klanten van het Voedselloket deze week gewoon de gebruikelijke spullen komen halen. Het hamstergedrag zorgt volgens Mons onder zijn klanten wel voor onzekerheid. "Zij horen en zien die berichten natuurlijk ook. Maar zij hebben geen geld achter de hand en kunnen dus ook niet hamsteren en voorzorgmaatregelen treffen." 

Lelystad 

Ook bij Voedselbank Lelystad worden deze week nog geen grote problemen verwacht. "Het enige dat we nu al tekort komen, is brood", vertelt voorzitter Jos Visser. "Dat hebben mensen de laatste dagen echt massaal gehamsterd. Daarom hebben wij van de supermarkten niks gekregen. Maar daar tegenover staat dat wij van restaurants die plotseling moesten sluiten nu wel ineens heel veel spullen krijgen. En daar zijn we natuurlijk erg blij mee. We hebben vandaag bijvoorbeeld nog een hele boel kratten van het restaurant van het stadhuis binnengekregen." 

Voedselbank Lelystad krijgt wekelijks producten van de lokale Albert Heijn, Aldi en Jumbo. Ook Marfo, leverancier van onder meer maaltijden aan de luchtvaartmaatschappijen, brengt wel eens spullen. "Voor hen is het nu heel lastig. Want als er geen vluchten meer gaan, zal er bij hen ook iets veranderen." 

De Voedselbank in Lelystad is sinds enige tijd als een winkel ingericht. Klanten mogen daar zelf hun voedselpakket samenstellen. "We zijn voor de Lelystadse samenleving net zo belangrijk als de gewone supermarkt", stelt voorzitter Jos Visser. Om te zorgen dat de voedselbank tijdens de coronacrisis op woensdag, donderdag en vrijdag open kan blijven, zijn er maatregelen genomen. Zo mogen er nog maar drie klanten tegelijk de winkel in en staan er minder stoelen in de wachtkamer dan voorheen.

Onze Ambassadeurs