Zoektocht naar locaties marinierskazerne was vertrouwelijk

Geschreven door Redactie

De provincie is vorig jaar inderdaad betrokken geweest bij het onderzoek naar een mogelijke locatie voor de vestiging van de landelijke marinierskazerne in Flevoland, maar dit onderzoek was vertrouwelijk. Dat antwoordde Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van Forum voor Democratie. 

De partij vroeg eerdere deze maand om opheldering. Forum concludeerde dat de verantwoordelijke gedeputeerde begin dit jaar beloofde 'heel erg zijn best te gaan doen' om de kazerne naar Flevoland te halen, terwijl de provincie op de achtergrond allang betrokken was bij de zoektocht naar een locatie. 

Volgens de provincie had Defensie om vertrouwelijkheid gevraagd, omdat het geen valse verwachtingen bij de mariniers wilde wekken en geen onrust wilde veroorzaken in Zeeland. Defensie wilde de kazerne oorspronkelijk naar die provincie verplaatsen, maar dat plan stuitte op enorme weerstand binnen het Korps Mariniers. Om die reden werden ook locaties elders in het land onderzocht. Uiteindelijk is besloten dat de nieuwe kazerne in Nieuw Milligen bij Apeldoorn komt. 

Volgens de provincie hebben Flevolandse ambtenaren verschillende malen vertrouwelijk contact gehad met Defensie. Zo zou er informatie over bestemmingsplannen, eigendom, archeologie, natuurwaarden en infrastructuur gedeeld zijn. Ook is er volgens de provincie gebeld om te controleren of alle informatie op de juiste manier was ontvangen. 

Provincie wil onderzochte locaties niet bevestigen 

Forum voor Democratie dacht uit stukken van Defensie te kunnen opmaken dat er in Flevoland 5 mogelijke locaties zijn onderzocht. Gedeputeerde Staten zegt dat het niet aan de provincie is om dit te bevestigen. Wel ziet GS net als Forum dat bij een van de onderzochte locaties de naam van de gemeente Zeewolde wordt genoemd. Daarmee is volgens de provincie wel duidelijk dat deze locatie in Flevoland ligt. 

FvD vroeg ook waarom er door Flevoland niet meer is ingezet op het binnenhalen van de kazerne. Volgens de provincie is er wel degelijk opgeschaald. Op welke manier dat is gedaan wil de provincie niet zeggen, omdat Defensie om vertrouwelijkheid heeft gevraagd. 

Zowel de VVD als Forum voor Democratie hadden graag gezien dat de kazerne naar Flevoland was gekomen. In Zeeland was volgens FvD becijferd dat de komst van de kazerne daar 2000 banen en 28 miljoen euro aan inkomsten zou opleveren. 

Onze Ambassadeurs