Wat is Goede vrijdag?

Geschreven door Redactie

Goede vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag wordt de kruisiging en de dood van Jezus op de heuvel Golgotha herdacht. Volgens de bijbel stierf Jezus aan een kruis, nadat hij door de Romeinse stadhouder ter dood werd veroordeeld.

Gekruisigd

Jezus werd tussen acht en negen uur ’s ochtends gekruisigd, tussen twee moordenaars in. In de middag werd het donker op de hele aarde tot 15:00 uur, volgens het Nieuwe Testament was dat het moment dat Jezus stierf.

Begraven

Tegen de avond aan, ging er een man genaamd Josef van Arimatea naar de Romeinse stadhouder om toestemming te vragen om Jezus te begraven. Waarna Jezus in een graf werd gelegd, dicht bij de heuvel Golgotha.

Hoe wordt Goede Vrijdag gevierd?

Goede vrijdag wordt in de protestantse kerk gevierd met een kerkdienst. Uitgebreide liturgieën voor deze dag vinden plaats in de Rooms Katholieke en Orthodoxe tradities. Ook wordt is heen een vastendag in de Katholieke kerk, waar geen vlees, maar wel vis wordt gegeten. Volgens sommigen is dit omdat, het Griekse woord voor vis (ichthus) ook een acroniem is voor Jezus Christus, God Zoon, Verlosser.


Onze Ambassadeurs