Dit is Koningsdag 2020 in Flevoland

Geschreven door Redactie

Koningsdag gaat er dit jaar heel anders uit zien dan voorgaande jaren. Geen koningsspelen, vrijmarkten en scooteroptochten. Vanwege de coronacrisis kunnen zo goed als alle activiteiten niet doorgaan. Maar hoe gaat de dag er dan wel uit zien? Samengevat: de Flevolander hoeft zich niet te vervelen, maar blijf wel thuis.

Zingen vanaf het balkon of de deuropening op Urk

Uitslapen kan tot een zeker moment. Tussen 09.45 uur en 10.00 uur luiden zo'n beetje alle kerkklokken. Koningsdag begint dan met de traditionele aubade. Zeker op Urk loopt men hier elk jaar voor uit. In het dorp gaan nu geluiden op om vanuit de deuropening of vanaf het balkon met het hele dorp om 10.00 uur het Wilhelmus te zingen. Mensen met instrumenten wordt ook opgeroepen om daar vooral op te spelen. Met pasen zong het hele dorp nog het religieuze lied 'Daar juicht een toon, daar klinkt een stem'.

Het traditionele brommerrijden op Urk kan ook niet doorgaan. Vroeg in de ochtend rijden jongeren rondjes op brommers en scooters door het dorp, zonder uitlaat. De gemeente Urk benadrukt dat als jongeren toch meedoen dat er boetes uitgedeeld zullen worden.

Geen grootste vlag in Emmeloord

Het wapperen van de grootste vlag van Nederland in Emmeloord gaat ook niet door. Dat laat Bertus Ritsema van de Oranjevereniging weten. "We hebben overlegd met de gemeente, en die zijn bang dat de vlag toch een aanzuigende werking kan hebben van mensen." Het zal daarom blijven bij vlaggen aan huizen. De vlag van Ritsema is 25, bij 37,5 meter groot.

De voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, Pieter Verhoeve, roept op om zoveel mogelijk de Nederlandse vlag uit te hangen. "Voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving."

Onze krant nog niet ontvangen?