Verhuissubsidie voor 55-plussers blijft

Geschreven door Redactie

Almeerders van 55 of ouder die in een grote sociale huurwoning wonen, kunnen ook de komende twee jaar aanspraak maken op een verhuisvergoeding als ze naar een kleinere woning verhuizen. Dat hebben de gemeente, de wooncorporaties en de huurdersvereniging afgesproken.

De verhuisvergoeding is in 2016 voorzichtig ingevoerd om de doorstroming van huurhuizen te bevorderen. Tot nog toe hebben volgens wethouder Loes Ypma 53 huishoudens er gebruikt van gemaakt. "Omdat er ook 53 jonge, startende gezinnen in de vrijkomende sociale huurwoningen terecht zijn gekomen, hebben we dus eigenlijk 106 huishoudens geholpen."

55-plussers die in Almere vrijwillig uit hun bestaande sociale huurwoning vertrekken, kunnen aanspraak maken op een subsidie van 1250 euro. Geen groot bedrag, erkent Ypma. "Iedereen die verhuist weet dat dat moeite en ook geld kost. Maar voor de doelgroep met een gezamenlijk inkomen van maximaal 42.000 euro per jaar is deze eenmalige stimulans, met dit bedrag een goede aanvulling gebleken."

Volgens Ypma blijkt uit gegevens van de Rijksbouwmeester dat bijna de helft van de 65-plussers die overweegt om te gaan verhuizen lang blijft zitten, omdat ze hun woning, de wijk en de straat al heel lang kennen. En omdat ze vaak relatief lage lasten hebben. Wij willen zo graag die doorstroming op gang brengen om ook startende gezinnen voor Almere te behouden."

Verhuiscoach

Wie vrijwillig verhuist kan via de wooncorporatie ook een verhuiscoach krijgen. Die coach helpt bij het zoeken naar een geschikte nieuwe woning. Ypma erkent dat dit niet altijd eenvoudig is, omdat er in Almere op dit moment wel veel eengezinswoningen zijn, maar nog niet zo veel appartementen. Vrijwillige verhuizers krijgen van de wooncorporaties overigens voorrang bij de toekenning van een woning.

Onze krant nog niet ontvangen?