Nog geen volle vakantieparken tijdens Hemelvaart en Pinksteren

Geschreven door Redactie

Flevolandse vakantiehuisjes zijn voor Hemelvaart en het pinksterweekend nog niet uitzonderlijk in trek. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Flevoland bij verschillende vakantieparken. 

Hierbij is gevraagd naar het aantal boekingen voor het komende hemelvaartsweekend, het pinksterweekend en de zomervakantie. Ook is gevraagd hoe die verschillen van het aantal boekingen vorig jaar rond deze tijd. De komende weekenden zijn niet opvallend druk, melden de parken. Voor de zomer loopt het aantal boekingen wel al flink op. 

De Eemhof 

Center Parcs heeft in Zeewolde De Eemhof. Het park is met Hemelvaart nog gesloten en voor Pinksteren wordt er nog niet uitzonderlijk veel geboekt. Volgens Marthijn Tabak van de organisatie worden er zo'n 1.000 gasten verwacht dat weekend. Het park biedt ruimte aan ongeveer 3.500 mensen. De Eemhof heeft zo'n 800 accommodaties. Volgens de woordvoerder zit het aantal boekingen dat per dag gedaan wordt wel ruim boven het aantal boekingen dat vorig jaar rond deze tijd gedaan werd. Vooral richting de zomer wordt het drukker op het vakantiepark.  

Vanwege de coronamaatregelen zal het grote zwembad Aqua Mundo op het park alleen open zijn voor huisgasten, in plaats van dat er ook dagbezoekers toegelaten worden. Ook laat het park per tien vierkante meter maar één bezoeker toe, om zo de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen. Onder meer de wildwaterbaan blijft wel dicht, omdat mensen daarbij door de kracht van het water toch dichter bij elkaar kunnen komen. Het entertainment op het park krijgt een andere vorm, omdat mensen aangeraden wordt grote groepen te vermijden. In plaats daarvan gaan de artiesten naar groepjes huizen toe, zodat iedereen vanaf de straat of zelfs vanuit het eigen huisje daarnaar kan kijken. 

Landal 

Bij Biddinghuizen is een vakantiepark waarbij een deel van de huisjes door Landal verhuurd wordt en een deel door Molencaten.  

Landal laat weten van de parken geen specifieke cijfers te geven. De organisatie ziet wel dat Nederlanders nu meer accommodaties in eigen land boeken. Het aantal boekingen neemt op dit moment toe, maar voor Pinksteren en Hemelvaart is er tot nu toe minder geboekt dan vorig jaar. "Normaal gesproken komt 40% van onze gasten uit het buitenland en dat loop je nu mis. Het zou kunnen dat dat weer bijtrekt als de grenzen opengaan", aldus een woordvoerder. Ook Landal geeft aan netjes de RIVM-regels te volgen en zoveel mogelijk voor anderhalve meter afstand te zorgen. "Het is een park met veel ruimte, ook om de huisjes heen. Dus dat moet geen problemen opleveren." 

Molecaten 

Molecaten heeft op het park bij Biddinghuizen vooral kampeerplekken. Die mogen nog niet verhuurd worden, omdat de gezamenlijke voorzieningen zoals toiletten nog altijd dicht moeten blijven. Van de 92 huisjes die er van Molecaten staan, is met Hemelvaart ongeveer 50% bezet, laat de organisatie weten. Met Pinksteren zal het iets drukker zijn. Molecaten ziet dat het aantal boekingen al wekenlang goed gaat. Maar dat is een kwestie van de schade inhalen, omdat er een aantal weken niet geboekt kon worden. "Een dag waarop een huisje niet geboekt is, haal je niet meer in. Dat is de tragiek van de sector." Molecaten ziet dat het aantal boekingen voor het hele jaar toegenomen is. Vooral de zomervakantie is nu in trek. Toch durft het park nog niet te zeggen of het er echt meer zijn dan vorig jaar. Dat zal aan het eind moeten blijken. 

RCN Vakantiepark Zeewolde 

RCN heeft in Zeewolde een vakantiepark met 110 accommodaties. Volgens de organisatie is het park met Hemelvaart al voor driekwart vol. Voor Pinksteren is tot nu toe ruim de helft verhuurd. Ook bij dit vakantiepark worden vooral voor de zomervakantie goede zaken gedaan: volgens RCN zijn de huisjes voor juli en augustus al bijna allemaal volgeboekt. Het bedrijf laat weten dat de douches en toiletten gedeeltelijk open gaan, maar dat daarbij wel gekeken wordt of de anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden. Daarnaast zal er meer schoongemaakt worden.