Oud-Almeerder in Bosnië: Suikerfeest is volksfeest nummer 1

Geschreven door Redactie

Komend weekend is voor moslims de vastenmaand Ramadan afgelopen. Dat wordt gevierd met het Suikerfeest. "Het Suikerfeest is hier volksfeest nummer 1." Dat zegt Almeerder Nick Teunissen vanuit Bosnië, waar hij sinds een aantal jaren woont. "Families komen massaal samen." 

Teunissen viert het Suikerfeest dit weekend met zijn schoonfamilie, met een barbecue en drank. "Mijn schoonvader stookt rakia, een sterke drank, met meer dan 40% alcohol." 

Teunissen: "Hier in Bosnië heb je een liberale vorm van islam. Een grootmoefti (een leider in de islam, red.) heeft een keer gezegd: Bosnië is de uitvinder van de Europese vorm van islam." 

Versoepeling 

Een groot aantal corona-maatregelen in Bosnië is inmiddels versoepeld, zoals de instelling van de avondklok. Ook in de culturele sector is een versoepeling aangekondigd. "Er was een jubelstemming in de culturele sector, maar de versoepeling is onder voorwaarden. De jubelstemming sloeg om in de vraag: wat gaan we in godsnaam doen?" 

Zo mogen ook bioscopen weer de deuren openen. "Bij binnenkomst is er een markering op de grond. Je mag één voor één de bioscoop en de zaal binnen, met reservering vooraf. Je moet je handen bij binnenkomst desinfecteren." 

"Er zijn gemarkeerde stoelen, iedere derde stoel en iedere tweede rij wordt gebruikt. Na de film gaat iedereen dan weer één voor één naar buiten en tussen twee films moet de boel gedesinfecteerd worden. Er zijn dan ook twee shifts personeel nodig. De vraag is of dat uit kan. Ik denk dat je er niet mee uit komt." 

Roken tegen corona? 

Een recente studie in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet toonde aan dat rokers ondervertegenwoordigd zijn onder mensen die positief getest zijn op het corona-virus. "Bosnië is wereldwijd één van de landen waar het meest gerookt wordt. Je mag hier overal roken, ook in openbare gelegenheden. Ik rook zelf ook wel eens een sigaretje. Maar ik moedig roken niet aan. Misschien een nicotinepleister?", oppert Teunissen grinnikend.