IVD-Jaarverslag 2019: bouwen én onderzoeken

Geschreven door Redactie

Het eerste jaarverslag van de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) laat zien dat zij in 2019 al onderzoeken uitvoerde terwijl de organisatie werd opgebouwd. Met het aantrekken van de laatste onderzoekers is in dat jaar de inrichting van de inspectie voltooid, het eerste onderzoeksrapport gepubliceerd en is de IVD met zo’n tien nieuwe onderzoeken begonnen.

Een inspectie opbouwen vraagt om het vastleggen van diverse regelingen die het onderzoekswerk legitimeren. Dit betreft onderzoeks- en interviewprotocollen, maar ook het uitwerken van de zes principes van goed toezicht van de rijksinspecties (Kaderstellende visie op toezicht II (2005)). De ministeriële regeling en een ‘Aanwijzingsbesluit toezichthoudende ambtenaren’ om onderzoekers toegang te geven tot informatie, verstevigden het fundament voor de toezichthouder bij Defensie voor de fysieke en sociale veiligheid.

Eerste onderzoek over schietinrichting

De IVD is in 2019 verschillende onderzoeken begonnen en heeft haar eerste eindrapport opgeleverd. In dit rapport is de inspectie aan de hand van een reconstructie nagegaan hoe de besluitvorming over het niet meer gebruiken van een private schietinrichting door Defensie is verlopen. Aanleiding voor het onderzoek waren zorgen over de gezondheid van defensiemedewerkers die van de inrichting gebruik maakten. De inspectie heeft de zorgen grotendeels weg kunnen nemen, maar zij heeft ook vastgesteld dat de communicatie op verschillende momenten en plekken tekort schoot. De inspectie heeft Defensie aanbevolen de informatie over de schietinrichtingen op één plek bijeen te brengen en toegankelijk te maken voor alle betrokkenen.

Nieuwe onderzoeken

De onderzoeksportefeuille van de IVD groeit gestaag. In 2019 is de inspectie zo’n tien onderzoeken gestart en in totaal voert zij nu zestien onderzoeken uit. Het zijn onderzoeken naar de sociale en de fysieke veiligheid, maar ook thematische onderzoeken, zoals die naar de veiligheid bij operationele inzet in het buitenland.

IVD: toezicht op fysieke en sociale veiligheid bij Defensie

De Inspectie Veiligheid Defensie houdt toezicht op de fysieke en sociale veiligheid bij Defensie. Zij beoordeelt de werking van beleid en de uitvoering van regelgeving in de praktijk en onderzoekt ernstige voorvallen. Met haar toezicht wil de inspectie de veiligheidscultuur en het lerend vermogen van Defensie versterken.


Onze Ambassadeurs