Vissen met zenders bij Marker Wadden
Bijna 100 baarzen, blankvoorns, snoekbaarzen, brasems en windes hebben dit voorjaar bij de Marker Wadden een zender onder hun huid geplaatst gekregen. Via de zendertjes die tenminste een jaar unieke geluidsignalen uitzenden onder water, proberen onderzoekers meer zicht te krijgen op de bewegingen van vissen in het Markermeer en IJsselmeer. Natuurmonumenten publiceerde een artikel over het onderzoek.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), in samenwerking met Wageningen Marine Research en Sportvisserij Nederland.
De onderzoekers willen weten in hoeverre het gebied rond de Marker Wadden aantrekkelijk is voor vissen om naar toe te komen voor hun voortplanting, om voedsel te vinden of om te schuilen tegen de golfslag. Voor de voortplanting ligt de focus van het onderzoek op blankvoorn, baars en snoekbaars. Gekeken wordt in hoeverre de Marker Wadden worden gebruikt als paaigebied.
16 ontvangers
Om de vissen te kunnen volgen zijn rond de Marker Wadden en tussen de eilanden 16 ontvangers geplaatst die unieke geluidssignalen van elk individu kunnen detecteren. Verder staan aan de randen van het Markermeer en het IJsselmeer – vooral op cruciale doorgangen zoals sluizen – nog vele andere ontvangers van Wageningen Marine Research en Sportvisserij Nederland.
Zo kunnen ook vissen die bijvoorbeeld na de paaitijd wegtrekken hopelijk op grote afstand nog gevolgd worden, om een eventuele regionale functie van Marker Wadden te begrijpen.
Al eerder onderzoek met zenders
Sportvisserij Nederland, de provincie en Staatsbosbeheer deden vorig jaar ook al onderzoek met gezenderde vissen in Markermeer. Toen werd een groep karpers gevolgd die vanuit de Oostvaardersplassen naar het Markermeer was overgezet. Uit dat onderzoek bleek dat de vissen zich in hun nieuwe omgeving thuis voelden.