Innovatief energiesysteem moet jaar rond voor groene stroom zorgen

Geschreven door Redactie

OTG.energy uit Zeewolde heeft een systeem ontwikkeld waarbij meerdere groene energiebronnen, zoals wind en zonne-energie, opgewekt en opgeslagen kunnen worden voor lokaal gebruik. Het bedrijf krijgt 35.000 euro subsidie van de gemeente en de provincie om het systeem te testen en door te ontwikkelen.

Het is de bedoeling om groene energiebronnen het hele jaar zelfvoorzienend te maken. Dat is nu vaak nog niet zo. Op dit moment wordt er op piekmomenten, met veel zon of veel wind, stroom teruggeleverd aan het net. Maar als dat gebeurt, is de stroom vaak juist niet nodig en is er sprake van overcapaciteit. Het systeem van OTG.energy slaat de extra stroom lokaal op in batterijen.

Waterstof

Daarnaast is er ook nagedacht over opslag voor gebruik van energie in de winter. Daarvoor wordt waterstof gebruikt. Je kunt energie 'opslaan' in waterstof en dat dan in de koudere periode weer omzetten in stroom.

Geschikt voor woningen

Het systeem wordt nu bij drie bedrijven geïnstalleerd en zo op kleine schaal getest. De hoop is dat het daarna breed kan worden toegepast. De opslag moet in de toekomst niet alleen voor bedrijven aantrekkelijk worden maar ook voor woningcorporaties en huiseigenaren. Het kan gebruikt worden om een appartementenblok of een straat te voorzien van elektriciteit. Het onderzoek loopt een jaar.

Onze Ambassadeurs