Oud-Almeerder in Bosnië: 'Aantal coronabesmettingen weer flink gestegen'

Geschreven door Redactie

In Bosnië-Herzegovina zijn donderdag 119 mensen positief getest op het coronavirus. Sinds de uitbraak van het virus zijn er nog nooit zoveel besmettingen op een dag bijgekomen. Er zijn geen nieuwe patiënten opgenomen op de intensive care. Oud-Almeerder Nick Teunissen woont sinds een aantal jaar in Bosnië en houdt de situatie nauwlettend in de gaten. 

Teunissen heeft wel een reden voor de toename van het aantal nieuwe besmettingen. De inwoners houden zich niet meer aan de maatregelen van de overheid. De papieren werkelijkheid is dat iedereen een mondkapje in een gesloten ruimte moet dragen en ook anderhalve meter afstand moet houden. In de praktijk houdt bijna niemand zich hieraan. De politie handhaaft sporadisch, legt de oud-Almeerder uit. 

Tijdens de eerste golf coronagevallen stelde de overheid meteen een lockdown in. Dat is dit keer niet het geval. Volgens Teunissen durft niemand die beslissing te nemen. Bij het volk ontstaat het beeld van 'wat een gezeur allemaal, laten we teruggaan naar normaal'. Bovendien heeft de economie al een enorme klap gehad. De oud-Almeerder denkt dat een nieuwe lockdown opnieuw enorme gevolgen voor de economie heeft. 

De minister-president van Bosnië heeft opgeroepen om vakantie te vieren in eigen land. Veel Bosniërs gaan normaal gesproken op vakantie naar Kroatië. Dat kan nog steeds, maar als je in het land aankomt moet je eerst twee weken in quarantaine. Daarom heeft het weinig zin om naar het land af te reizen. Bosniërs vieren hun vakantie dus noodgedwongen in eigen land.