Fietsroute door het mooie Flevoland

Geschreven door Redactie

Deze fietsroute gaat door de Noordoostpolder via, Urk, Schokland en Emmeloord. Het heeft een lengte van bijna 56 km en de tocht duurt ruim drie uur.

De volledige route vind je op fietsnetwerk.nl.  

 De Urkers wonen niet in, maar op Urk, waaruit je kunt concluderen dat het eilandgevoel bij de inwoners nog altijd sterk aanwezig is. Tot 1939 was Urk immers echt een eiland.  

De bevolking is in 50 jaar tijd verviervoudigd en dat heeft alles te maken met de Ommelebommelestien. Deze steen ligt op 30 meter afstand in het IJsselmeer.  

Wanneer je op Urk wordt gevraagd of je al naar Schokland bent geweest, vragen ze dus eigenlijk of je kinderen hebt. Laat je dat niet weerhouden om door te fietsen naar Schokland, dat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco is geplaatst. In museum Schokland kun je alles te weten komen over de geschiedenis van het voormalige eiland. 

 Midden in Emmeloord staat de Poldertoren, het geografisch middelpunt van de Noordoostpolder. Diezelfde toren kun je overigens ook vinden in Mizumaki in Japan, waar Emmeloord tot 2000 een stedenband mee had. De stad is vernoemd naar het dorpje Emmeloord dat vroeger op de noordpunt van Schokland lag. 


Onze Ambassadeurs