Hoe krijgt een particulier subsidie op electrische auto?

Geschreven door Redactie

Wanneer u als particulier een nieuwe of gebruikte elektrische auto koopt, kunt u sinds 1 juli subsidie krijgen. Maar hoe pak je dat aan?

Het maakt niet uit of je een nieuwe of gebruikte elektrische auto koopt. De subsidie Elektrische personenauto’s particulieren geldt ook voor particulieren die privé een elektrische auto willen leasen.

U kunt de subsidie aanvragen via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De regeling geldt al voor elektrische personenauto’s die zijn gekocht nadat de regeling op 2 juni 2020 in de Staatscourant is gepubliceerd. De aanvraag indienen gaat via uw DigiD.


Er is geen subsidie voor plug-in hybride auto’s. Plug-in hybride auto’s zijn auto’s die kunnen rijden op elektriciteit en op fossiele brandstoffen. Deze auto’s rijden gemiddeld zuiniger dan auto’s die alleen op fossiele brandstoffen rijden. Maar zij stoten nog steeds CO2 uit. Hiermee zijn ze op de lange termijn geen oplossing voor het klimaatprobleem. 

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 alle nieuwe auto’s die op de markt komen emissieloos zijn. Daarom zet de overheid de subsidie alleen in op 100 procent elektrische auto’s.


Onze Ambassadeurs