Teveel sterfgevallen door het niet dragen van gordel

Geschreven door Redactie

Dinsdag bleek uit onderzoek dat bij veel dodelijke ongelukken op snelwegen de inzittenden ontzettend vaak geen gordel gebruikten. Een derde van de 58 in 2017 verongelukte inzittenden had geen autogordel om.

"Als ze die gordel wel hadden gedragen, hadden ze een veel grotere kans gehad om het ongeval te overleven", zegt Ragnhild Davidse, die het onderzoek deed. "Auto's zijn ontzettend veilig geworden, maar daarbij is het wel van belang om in je eigen stoel te blijven zitten. Ook een airbag heeft veel minder effect als je geen gordel draagt. Die is afgesteld alsof je wel een gordel om hebt, waardoor je minder ver naar voren zou komen."

In de eerste vier maanden werden er 15.000 boetes uitgedeeld aan mensen die hun gordel niet dragen. Dit bedrag is 140 euro per persoon die geen gordel in het voertuig draagt.

Veel automobilisten weigeren om hun gordel om te doen, omdat “Mensen kennelijk vinden dat het vervelend zit,” zegt Davidse. In april schreef een verkeersagent op Facebook dat mensen hun gordel niet dragen omdat het in hun nek snijdt. Een simpele oplossing hiervoor is een hoesje van een paar euro, wat een hoop ellende kan voorkomen, schrijft de agent.

Uitzonderingen

Vanwege het beroep of door medische omstandigheden kan iemand een ontheffing krijgen voor het dragen van een autogordel. Bijvoorbeeld bij claustrofobie als de patiënt hiervoor een gerichte behandeling heeft ondergaan. Overgewicht is ook een uitzondering, mits een verlenging van de autogordel geen oplossing is. Lengte daarentegen is geen geldige reden.

Mythes

Het CBR ontkracht in een brochure een aantal mythes over autogordels. Mensen zouden bijvoorbeeld denken dat ze geen gordel hoeven te dragen omdat ze met hun handen de klap van een aanrijding wel zouden kunnen opvangen. Mensen zijn ook bang dat de gordel in de weg zit als ze eventueel met de auto in het water terechtkomen.

Dat klopt allemaal niet, zegt het CBR. "Niemand kan de krachten bij een aanrijding met zijn handen opvangen. Zelfs niet bij een snelheid van twintig kilometer per uur!" Zegt het CBR. En als je zonder gordel in het water belandt, sla je waarschijnlijk met je hoofd tegen het dashboard, stuur of voorruit. "De kans op bewusteloosheid is dan groot en uw kans op ontsnappen klein."


Veilig Verkeer Nederland heeft berekend dat er jaarlijks zo’n honderd doden en 10.000 gewonden minder zijn vanwege de autogordel. Ook hebben automobilisten volgens het Openbaar Ministerie die hun gordel dragen 40 procent minder kans om gewond te raken bij een aanrijding en in combinatie met airbags zelfs 50 procent.