Dringend advies voor mondkapjes op middelbare scholen

Geschreven door Redactie

Voor middelbare scholen komt er een dringend advies om een mondkapje te dragen. De VO-raad, de koepel van middelbare scholen, vindt dat er een landelijke richtlijn moet komen voor alle scholen en naar verluidt verzet het ministerie van Onderwijs zich daar niet tegen.


Voorzitter Rosenmöller van de VO-raad benadrukt dat het aantal coronabesmettingen op scholen toeneemt en dat steeds meer scholen zelf een mondkapje voorschrijven. Hij wil dat op alle scholen leerlingen en personeelsleden het advies krijgen binnen een mondkapje dragen in de pauzes en bij het wisselen van de lessen, dus niet tijdens de les zelf. 


De VO-raad heeft van scholen te horen gekregen dat ze behoefte hebben aan duidelijkheid en landelijke regie. Rosenmöller verwacht dat het kabinet zich donderdagmiddag achter de wens van de scholen zal scharen. De scholen zouden dan nog zelf mogen bepalen of ze het bij een advies laten of een mondkapje verplicht stellen. Met zo'n verplichting moet dan wel de medezeggenschapsraad instemmen. 


Op de ROC Friese Poort, een mbo-school met vestigingen in Emmeloord en op Urk, wordt al sinds eind augustus een mondkapje gedragen. Dat geldt dan voor de gangen en gezamenlijke ruimtes van het gebouw. In de klaslokalen mogen ze af. Dit omdat daar 1,5 meter afstand tot elkaar gehouden kan worden.

Onze Ambassadeurs