Asielzoekers Almere wachten te lang op burgerservicenummer

Geschreven door Redactie

Asielzoekers in Almere moeten langer op een burgerservicenummer wachten dan normaal. Dat bevestigt het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA). In de wet is vastgelegd dat asielzoekers binnen een half jaar een BSN hebben, maar in Almere duurt dat nu al langer.


Volgens het COA kunnen sommige gemeenten er zelf voor kiezen om de asielzoekers aan een BSN te helpen. Andere gemeenten laten dat over aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Almere heeft gekozen voor dat laatste. Almeerse asielzoekers zijn daardoor aangewezen op de vier locaties in Nederland waar de IND asielzoekers officieel in kan schrijven in de Basisregistratie Personen. Maar vanwege corona waren deze alle vier dicht. Sinds 1 juli zijn deze zogeheten BRP-straten weer geopend en probeert de immigratiedienst de achterstanden in te lopen. 


Zo’n 50 asielzoekers in Almere wachten nu al langer dan een half jaar op een BSN. Ze zijn boos, laat een woordvoerder weten. Volgens hem zijn de centra in Gilze, Rijswijk en Rotterdam veel sneller. Maar de mensen die in Almere op hun BSN wachten, horen niets. "Ik wil verder met mijn opleiding, maar dat kan niet zonder BSN", zegt de man. Ook is hij bang dat de vertraging hem zijn verblijfsvergunning kost.

Onze Ambassadeurs