Bewoners Kromgouw zien bomen Westerdreef liever gekapt worden

Geschreven door Redactie

Terwijl er in Almere Haven een petitie rondgaat om de populieren langs de Westerdreef te behouden, zien sommige omwonenden ze juist graag tegen de vlakte gaan. Het gaat om een lange rij hoge bomen die volgens de bewoners voor veel overlast zorgen. 


De gemeente wil de populieren kappen en dat stuit op weerstand, maar niet bij iedereen. Een bewoner van de Kromgouw, die grenst aan de Westerdreef zegt: "We hebben een tuin op het zuiden, maar nagenoeg geen zon. Zelfs in de zomer maar een paar uurtjes." 


De gemeente Almere wil de populieren verwijderen omdat ze instabiel zijn, geregeld takken laten vallen en pluisoverlast geven. Er komen 136 iepen voor in de plaats. De Almeerse Christa Fakiera-Menzink is online een petitie gestart tegen de kap. Die is ruim 900 keer ondertekend. Ze wil een second opinion over de staat waarin de bomen langs de Westerdreef verkeren. 

De voorstanders van kap op de Kromgouw vrezen, dat de bomen omvallen. "Dan is de kans aanwezig dat hij op ons huis terechtkomt. Over de gevolgen daarvan wil ik niet eens nadenken. Soms zit ik wel eens naar de dansende bomen te kijken als het hard waait en dan hou ik mijn hart vast", zegt één van de bewoners. "Er vallen wel eens takken van de bomen af, ook dat is gevaarlijk." 


Verder geven de bomen ook overlast door de pluisjes die ervan afwaaien. De Havenaren aan de Kromgouw zeggen dat ze in het voorjaar de ramen en deuren dicht moeten houden. De populieren wortelen dwars onder sommige tuinen door. Bewoners zien dikke stronken die het gazon of de tegels omhoog duwen. Daarnaast ontspruiten er jonge boompjes uit het zaad dat uit de bomen neerdaalt.