Tientallen muziek- en theatergezelschappen grijpen naast subsidie

Geschreven door Redactie

78 producenten en 58 festivals krijgen van 2021 tot 2024 subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Het fonds honoreerde dit jaar net geen 40 procent van de 202 binnengekomen subsidieaanvragen. Met name veel producenten vallen buiten de boot.


Zo krijgt zangeres Wende Snijders de komende vier jaar geen subsidie, evenmin als het Amsterdamse muziektheatergezelschap Orkater, waarvan de aanvraag in 2016 ook niet werd goedgekeurd. Vier jaar geleden vroegen 160 producenten subsidie aan, toen werd meer dan 70 procent gehonoreerd. 


Het betekent voor veel makers uit de pop- en jazzmuziek een extra tegenvaller, omdat ze door de crisis de afgelopen maanden toch al veel inkomsten zijn misgelopen. In totaal is er de komende jaren bijna vijftig miljoen euro subsidie door het fonds beschikbaar gesteld aan zowel festivals als producenten. 


De vierjaarlijkse subsidieaanvraag betekent voor sommige festivals dat hun financiën straks opdrogen. Andere festivals zoals Noorderzon in Groningen en de Internationale Operadagen in Rotterdam kregen de afgelopen vier jaar tonnen subsidie, maar krijgen nu niets meer van het fonds omdat zij een andere subsidieaanvraag hebben gedaan.