Zorgen over vogels en vissen Oostvaardersplassen vanwege hitte

Geschreven door Redactie

Oud-beheerder van de Oostvaardersplassen Nico Dijkshoorn maakt zich ernstige zorgen over de vogels en vissen in het gebied. Door de tropische temperaturen is de kans groot dat vissen sterven. Ook is de kans groot op botulisme, een ziekte die via een bacterie verspreid wordt, waardoor vogels overlijden. 


In deze warme periode is controleren het sleutelwoord volgens Dijkshoorn. "Eigenlijk moet je iedere dag met een kano het moeras in om te kijken of er dode vogels liggen." 


Afgelopen jaar stierven er 60.000 vissen in het gebied, omdat er door bureaucratie niet op tijd actie kon worden ondernomen. Volgens Dijkshoorn was de massasterfte niet te voorkomen. "Niet op dat moment, nee. De provincie en Staatsbosbeheer waren bezig met plannen, maar die konden niet op tijd uitgevoerd worden. Het was een noodlottige samenloop van omstandigheden." 


Staatsbosbeheer laat weten dat er vorig najaar een visput in de grote plas is gegraven. In dat diepe deel blijft water staan, wat goed voor de karpers is. Daarnaast zijn met netten 10.000 karpers overgezet naar het Markermeer.