Statenlid Bryant Heng wil bijdrage leveren om racisme te bestrijden

Geschreven door Redactie

"Jullie zijn een stelletje stinkchinezen", of "Ga toch weg, wat brengen jullie mee." Een greep uit de 'grappen' die rondom de uitbraak van het coronavirus over Chinezen werden gemaakt. Dat zegt Bryant Heng, Statenlid voor de ChristenUnie en geboren in Singapore. Hij noemt de uitspraken uitermate pijnlijk. De Almeerder doet de uitspraken in het programma 'De Racismekaart'.

Heng ziet dat mensen van zijn afkomst te weinig vertegenwoordigd zijn in de media. "Ik zie ze wel in de sterk stereotyperende rollen, zoals meneer Chung bij 'Ik hou van Holland'." Jarenlang was de Chinese man te zien in het televisieprogramma. Hij zong Nederlandse liedjes die de teams moesten raden. Inmiddels is meneer Chung niet meer te zien bij het tv-programma. "Het pijnpunt is dat de jonge generatie zich er niet meer in herkent en dat het signaal is dat het goed is om Aziaten belachelijk te maken", legt Heng uit.

In het programma 'De Racismekaart' gaan Almeerders Tanja Jess en Mo Hersi op zoek naar verborgen racisme in Flevoland. Ze interviewen daarover bekende Flevolanders en mensen op straat.

Het Japanse typetje Ushi gespeeld door Wendy van Dijk (tv-programma 'Ushi en Van Dijk', uitgezonden van 1999 tot 2002, red.), vindt Heng ook kwalijk. Volgens Heng worden Japanners in het programma belachelijk gemaakt en negatief weggezet. Dat is niet meer van deze tijd, vindt het Statenlid. Tanja Jess reageert: "Het erge is dat heel veel mensen, inclusief ikzelf, zich daar helemaal niet bewust van waren."

Inmiddels is Heng de boosheid voorbij. Voor hem is het belangrijk om een positieve bijdrage te leveren om het racisme te bestrijden. "Er is altijd nog een glazen plafond, je mag meedoen, maar zodra eraan de knoppen moet worden gezeten, moet je het maar even rustiger aan doen. Ik hoop dat te doorbreken."

Er wordt volgens Heng nog te veel gedacht in vooroordelen en stereotypering en dat het goed is om Aziaten uit te lachen. Het Statenlid vindt dat het maar eens over moet zijn. "Er wordt nu gedaan alsof het een totaal nieuw element is dat het allemaal getolereerd wordt door Aziaten, maar er komt een moment dat het niet meer oké is. Dat moment is nu."

Het programma 'De Racismekaart' is dagelijks te zien, aansluitend aan het nieuwsprogramma 'Dit is Flevoland', dat vanaf 17.00 uur op elk heel en half uur wordt uitgezonden.

Onze Ambassadeurs