Nadia Zerouali: 'De basis om racisme tegen te gaan, is kennis daarover'

Geschreven door Redactie

"Een paar jaar geleden was ik pro-Zwarte Piet. Het hele gedoe rondom Zwarte Piet snapte ik echt niet."

Die uitspraken doet presentatrice en kookboekenschrijfster Nadia Zerouali uit Almere in het programma 'De Racismekaart'. Inmiddels is haar mening over Zwarte Piet veranderd. "Ik kan me er nu geen voorstelling bij maken, dat ik Zwarte Piet in m'n huis zou hebben hangen."

Nadia Zerouali werd in 1975 in Winterswijk geboren als kind van Marokkaanse ouders. Inmiddels woont ze al jaren in Almere. Zerouali presenteert onder meer het televisieprogramma 'Binnenstebuiten' bij NPO2. Door haar contacten in de televisiewereld ziet ze dat mensen van kleur nog niet goed vertegenwoordigd zijn in de media. "Je ziet steeds meer mensen met een kleur op televisie voor de camera, maar dan als presentator. Dus dan heb je nog geen beslissingsbevoegdheid. Waar nog veel te winnen valt is in alle lagen van de media, dus op redacties en in directies bij de NPO", legt Zerouali uit.

De schrijfster is zelf niet vaak gediscrimineerd, maar toch kan ze nog wel een geval herinneren: "In de jaren '70 werd er vaak gezegd vieze Turk. Daardoor heb ik heel lang een trauma gehad met Turken." Zerouali dacht lang dat Turken stom waren, omdat ze dat altijd maar te horen kreeg.

In het programma ‘De Racismekaart’ gaan Almeerders Tanja Jess en Mo Hersi op zoek naar verborgen racisme in Flevoland. Ze interviewen daarover bekende Flevolanders en mensen op straat.

De basis om racisme tegen te gaan, is kennis daarover, zegt Zerouali. Tijdens haar jeugd in Winterswijk wist de presentatrice niets over de Surinamers en Antillianen. "Ik wist niks over Keti-Koti, Roti, of het slavernijverleden." Om meer te weten te komen over racisme zouden er volgens Zerouali schoolprogramma's moeten komen. De beste manier is volgens haar om kinderen een moestuin te geven. Zo weten de kinderen waar hun groenten vandaan komen en kunnen ze tijdens het koken praten over allerlei onderwerpen. Tijdens het koken is dat het beste moment, vindt de kookboekenschrijfster.

Het programma ‘De Racismekaart’ is vanaf maandag dagelijks te zien, aansluitend aan het nieuwsprogramma ‘Dit is Flevoland’, dat vanaf 17.00 uur op elk heel en half uur wordt uitgezonden.

Onze Ambassadeurs