'Racismedebat hoort geen discussie te zijn'

Geschreven door Redactie

"Het is niet een probleem van één groep, het is een probleem van iedereen en heel veel mensen denken dat het niet zo is."

Dat zegt podiumkunstenaar Jennifer Muntslag in het programma 'De Racismekaart'. Hierin gaan Tanja Jess en Mo Hersi op zoek naar het verborgen racisme in de provincie. Muntslag vindt dat iedereen last heeft van racisme, of je nou wit of zwart bent.

Muntslag is geboren in Amsterdam en bracht haar jeugd door in Almere. Ze verdient haar geld met het maken van muziek, presenteren, zingen, acteren en het geven van workshops. Van de hoofdstad verhuizen naar Almere was wel even wennen voor de podiumkunstenares. Muntslag identificeert zichzelf als queer. Die parapluterm is meestal bedoeld om af te zetten tegen de standaard heteronorm en tegelijkertijd trekt het elk mogelijk hokje in twijfel. Daardoor heeft ze te maken gehad met racisme. Muntslag: "Ik ben een vrouw, een vrouw van kleur, en queer. Welke wil je kiezen om ergens een probleem met mij te hebben?"

In het programma ‘De Racismekaart’ gaan Almeerders Tanja Jess en Mo Hersi op zoek naar verborgen racisme in Flevoland. Ze interviewen daarover bekende Flevolanders en mensen op straat.

De oud-Almeerse vindt dat het racismedebat eigenlijk geen discussie hoort te zijn. Wil je dan toch het gesprek aangaan over racisme, dan wordt het volgens Muntslag geen gemakkelijk gesprek. "Dat betekent dat we allebei kwetsbaar zijn en dat we naar elkaar moeten luisteren."

De stelling 'De geschiedenislessen op scholen worden verteld vanuit mijn etnische groep' wordt voorgehouden. Daar heeft de podiumkunstenares snel een antwoord op: "Die vlieger gaat voor mij zeker niet op." De geschiedenis wordt verteld vanuit een wit perspectief, legt Muntslag uit. "De Gouden Eeuw, voor wie was die goud? Niet voor mensen aan de andere kant." Het wordt niet vanuit de andere kant belicht en als het al gebeurt dan wordt het alsnog verteld vanuit het perspectief van degene die onderdrukt heeft en ervan profiteert, volgens haar.

Het programma ‘De Racismekaart’ is vanaf maandag 17 augustus dagelijks te zien, aansluitend aan het nieuwsprogramma ‘Dit is Flevoland’, dat vanaf 17.00 uur op elk heel en half uur wordt uitgezonden.

Onze krant nog niet ontvangen?