Expo Almere Boven: de eerste luchtfoto's

Geschreven door Redactie

Door het naast elkaar leggen van oude en nieuwe luchtfoto's is goed te zien hoe snel de groei van Almere is gegaan. In opdracht van het Stadsarchief Almere stelde Michel Langendijk de vierdelige tentoonstelling 'Almere Boven' samen, die vanaf dinsdag voor het publiek te bezoeken is.


Stadsarchief Almere heeft een grote collectie luchtfoto's.

Een eenzaam, midden in het water liggend gemaal De Blocq van Kuffeler is wat Langendijk betreft de eerste foto van Almere. "Deze foto is gemaakt in 1967. Ik vond er ook één die een paar jaar later is gemaakt op precies dezelfde plek, op het moment dat de polder net was drooggevallen. Toen was het nog helemaal leeg. En dan een recente foto waarop je de skyline van Almere prachtig ziet." 


De drie foto's vertellen samen het verhaal van de snelle groei van Almere, een stad van ruim 200.000 mensen op een plek waar nauwelijks vijftig jaar eerder nog water was. 


De tentoonstelling is op vier locaties in de stad te zien, met op elke plek andere foto's met de bijbehorende verhalen. In het Stadsarchief Almere zijn de verschillende stadsdelen het onderwerp, in De Nieuwe Bibliotheek in Stad ligt de focus op luchtfoto's uit Stad en Poort. In het derde deel van de tentoonstelling, in De Nieuwe Bibliotheek in Haven, staat dat stadsdeel centraal, terwijl Buiten het onderwerp is in het Erfgoedhuis Almere Buiten. De vierdelige tentoonstelling is tot 10 oktober gratis te bezoeken.

Onze Ambassadeurs