Almeerder schrijft boek over genocide in Srebrenica

Op zoek naar Esmir. Dat is de titel van het boek van oud-Almeerder Nick Teunissen, die tegenwoordig in Bosnië woont. Het boek is een non-fictie verhaal over de zoektocht naar het verhaal van Esmir Mujičić, een jonge man die vermoord werd tijdens de genocide in juli 1995.

"Het gaat over de menselijke gezichten van de inwoners van Srebrenica, nog voordat hun levens werden omgesmolten in kille cijfers en meta-politieke verhalen", zegt Teunissen.

"Mensen denken dat met de recente veroordeling van Mladić (opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen, red.) het boek van de genocide kan worden gesloten, maar mensen in Bosnië leven nu in de nasleep ervan. 26 jaar na dato begint het pas. Vanuit Westers perspectief kun je je dat misschien niet voorstellen", legt Teunissen uit.

Het boek 'Op zoek naar Esmir' komt tegelijk in het Nederlands, Engels en Bosnisch uit. Het wordt in het weekend van 10 en 11 juli gepresenteerd, omdat dat een belangrijk moment is in Bosnië. Jaarlijks vindt dan de herdenking van de genocide plaats. Nog steeds worden resten van slachtoffers gevonden. Die worden op 11 juli op het Potočari Memorial Centre in Srebrenica begraven.