Reuvensdagen was midden in Almere dit jaar

Geschreven door Redactie

Op vrijdag 19 november 2021 was Almere voor het tweede jaar op rij gaststad van het grootste congres voor de archeologie in Nederland: de Reuvensdagen.

Als enig algemeen wetenschappelijk archeologisch congres brengen de Reuvensdagen archeologen uit alle geledingen en specialismen samen. Het congres is vernoemd naar Jacob Christiaan Reuvens (1793-1835), de eerste hoogleraar archeologie ter wereld. Als gaststad hadden we graag het congres live gehouden, maar door de aangescherpte coronamaatregelen moesten de lezingen digitaal worden voorgedragen.

Hoogtepunt van het congres was de jaarlijkse uitreiking van de W.A. van Es-prijs. De prijs voor het beste promotieonderzoek ging dit jaar naar Youri van de Hurk voor zijn proefschrift over de jacht op walvissen in de Middeleeuwen. De prijs voor de beste masterscriptie ging naar Marieke van Winkelhoff met haar onderzoek naar het gebruik van glazen vaatwerk in Vroegmiddeleeuwse grafcontext. De Almeerse bijdrage zette de nieuwe archeologische ontdekkingen in Oosterwold in de spotlight, waar bijzondere vondsten uit de Swifterbantcultuur zijn gedaan. Op het hoogtepunt waren er 537 deelnemers. Na afloop is het congres nog flink teruggekeken door mensen die 19 november online niet konden deelnemen.

Volgend jaar worden de Reuvensdagen in Breda georganiseerd.
Onze Ambassadeurs