‘De vrolijke mensen van Jan’

Geschreven door Redactie

Wie kent het niet, het kunstwerk van Jan Snoeck in Almere Haven? In 1979 werd ‘Het Gezin’ op de Markt neergezet.

Het was het eerste kunstwerk in de stad die nog maar drie jaar bestond. Slanke figuren zitten in een cirkel tegenover elkaar op betonnen bankjes.

De beeldengroep verwijst naar de prille stad waar jonge gezinnen naartoe trokken. Het materiaal is keramiek en beton, opdrachtgever was Westland/Utrecht Hypotheek Bank.

Bij de feestelijke onthulling werden ook T-shirts met een print van Snoeck uitgedeeld. Er waren bekende kunstkenners bij aanwezig, zoals Willem Sandberg, oud-directeur van het Stedelijk Museum van Amsterdam.

Jan Snoeck over zijn kunstwerk ‘Het Gezin’, door hem ‘Samenspraak’ genoemd: “Het wordt je eigenlijk meteen duidelijk: die mensen hebben contact met elkaar. Er zit ook iets van het ontstaan van Almere in. Een samenspel tussen mensen, daar is Almere eigenlijk uit geboren. Samen bouwen ze de nieuwe stad.”

Kunstambassadeurs

Wij van de Kunstambassadeurs hoorden dat vanwege corona het Havenfestival dit jaar niet door kon gaan. Dat vonden we zo jammer dat we met z’n allen het plan hebben opgevat om in Haven een vrolijke zomerexpositie te organiseren in deze moeilijke tijden. De titel van de expositie is dan ook ‘De vrolijke mensen van Jan’.

Hans Jan Dürr, Kunstambassadeur van ‘Het Gezin’, heeft als architect veel met Jan Snoeck samengewerkt. Dürr heeft door de jaren heen een prachtige collectie kunstwerken van hem opgebouwd.

Dürr: “Snoecks beelden kunnen door jong en oud begrepen worden. De sfeer is altijd helder en vrolijk. Ze zijn kinderlijk onbevangen, zorgeloos en speels. Het zijn figuren of dieren die zinderen van energie. Dit zonder onherkenbaar, zwaarwichtig of tragisch te zijn, iets dat vaak bij serieuze kunst voorkomt.”

Deze expositie is mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Almere, Wijkbudget Gebiedskantoor Haven, Almere City Marketing en Anita Neve Galerie.


Locatie: Anita Neve Galerie, Marktstraat 22 in Almere Haven

Duur van de expositie: 21 augustus tot en met vrijdag 17 oktober 2020

Openingstijden: donderdag – vrijdag 14.00 – 17.30 uur; zaterdag 14.00 – 17.00 uur



Onze Ambassadeurs