OM wil cel voor drankrijder zonder rijbewijs

Geschreven door Redactie

Tegen een 22-jarige Almeerder die zonder rijbewijs maar met alcohol op achter het stuur stapte, is woensdag in de rechtbank in Lelystad door het OM zes maanden cel, twee jaar rijontzegging en 430 euro boete geëist. De man reed op 19 mei vorig jaar met een Fiat Punto tegen een lantaarnpaal langs de Elementendreef nadat hij van een feestje kwam.


De officier van justitie vindt dat de bestuurder schuldig is aan drankrijden, rijden zonder geldig rijbewijs en zeer onvoorzichtig rijgedrag. Volgens de officier wees de blaastest vlak na het ongeluk uit dat de man alcohol had gedronken. Daarnaast bewijst een sporenonderzoek het roekeloos rijden.


Luidruchtig feestje achterin

De Almeerder zelf ontkende schuld wat betreft het drankrijden en roekeloos rijden. Aan het begin van de avond zegt hij twee biertjes te hebben gedronken. Ook heeft hij toen een jointje gerookt. Volgens de man was het tijdens het rijden druk in de auto. De passagiers vierden een luidruchtig feestje achterin en leidden hem behoorlijk af.


Het rijden zonder rijbewijs erkende hij wel. Omdat de rest van de groep al te veel op had, besloot hij achter het stuur te kruipen. De Almeerder gaf aan wel een paar autorijlessen te hebben gehad.


Passagier zwaargewond

Behalve de bestuurder zaten er drie passagiers in de auto. Eén daarvan raakte door de klap zwaargewond. Zijn oorschelp werd geamputeerd door een gebroken autoruit. Verder liep hij botbreuken op en heeft hij littekens aan onderarm en pols. Hij moest meerdere operaties ondergaan.


De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Onze Ambassadeurs