Half jaar cel voor Almeerder die man in Tiel neersloeg

Geschreven door Redactie

Een 30-jarige man uit Almere moet een half jaar de cel in voor mishandeling. Dat oordeelde de rechtbank in Gelderland vandaag. Ook moet de man zijn slachtoffer ruim 46.000 euro aan schadevergoeding betalen.


De Almeerder mishandelde op 29 juni 2018 een 50-jarige man op de parkeerplaats van een supermarkt in Tiel. Hij sloeg het slachtoffer tegen zijn hoofd. De 50-jarige viel daardoor en kwam lelijk terecht met zijn hoofd op de stoep. Daardoor liep hij zwaar lichamelijk letsel op, aldus de rechtbank. Hij moest na de mishandeling geopereerd worden en werd daarna ruim twee weken in een kunstmatige slaap gehouden. Hij bleef nog lange tijd in het ziekenhuis en heeft ook nog lange tijd in een revalidatiecentrum gezeten.


De Almeerder beriep zich bij de politie meteen op zijn zwijgrecht. Hij kwam voor de rechtszaak helemaal niet opdagen. De rechtbank heeft zich daarom voor de veroordeling gebaseerd op de bewijsmiddelen, waaronder meerdere getuigenverklaringen.


Onnodig letsel

De hoogte van de straf werd onder meer gebaseerd op het feit dat het slachtoffer ruim twee jaar na de mishandeling nog last heeft van de gevolgen van het incident. Het was geen opzet van de Almeerder om de man zo toe te takelen, het slachtoffer viel heel ongelukkig na de kaakslag. Toch neemt dat niet weg dat het letsel niet was ontstaan zonder het gewelddadige gedrag van de Almeerder, aldus de rechtbank.


Geen medeleven

Ook rekent de rechtbank het de Almeerder zwaar aan dat hij zich na de mishandeling zo onverschillig gedroeg. Hij neemt op geen enkele manier verantwoordelijkheid voor zijn daden. Direct na de mishandeling rende hij weg zonder te kijken hoe het met het slachtoffer ging. Ook in de periode daarna, toen duidelijk werd hoe ernstig de verwondingen van het slachtoffer waren, heeft hij niks gedaan om zijn gedrag uit te leggen of vragen erover te beantwoorden. Dat is volgens de rechtbank een teken dat hij geen enkel medeleven heeft met zijn slachtoffer.


De man uit Almere is in de afgelopen jaren meerdere keren veroordeeld voor gewelddadigheid. Volgens de rechtbank laat dat zien dat de man snel zijn toevlucht tot geweld neemt. Dat is onacceptabel en zorgelijk, aldus de rechters. Die vonden dat een celstraf van een half jaar daarom meer recht doet aan het gebeuren dan de eis van de officier van justitie. Die had drie maanden cel geëist.