Staten accepteren uitleg gedeputeerde over vissterfte

Geschreven door Redactie

Provinciale Staten nemen genoegen met de uitleg van gedeputeerde Michiel Rijsberman over de massale vissterfte in de Oostvaarderplassen. In de zomer van 2019 gingen daar 60-duizend vissen dood. Gisteren legde de gedeputeerde hierover verantwoording af in de Statenvergadering. De meeste partijen namen genoegen met zijn uitleg.

Omdat er een zogenaamde moeras-reset wordt uitgevoerd in de Oostvaardersplassen gaat het waterpeil daar naar beneden. Maar door de warme zomers van 2018 en 2019 zakte het peil sneller dan verwacht. Hierdoor stierven uiteindelijk vele vissen.

Uit documenten die Omroep Flevoland opvroeg bleek dat de provincie hiervoor al door meerdere organisaties was gewaarschuwd. Maar door bureaucratie en intern overleg duurde het te lang voordat de dieren van extra water konden worden voorzien.

Juist heel snel gehandeld

Gedeputeerde Rijsberman bestreed in het debat dat bureaucratie de vissen fataal is geworden. Volgens hem heeft de provincie na het eerste signaal dat de dieren in de problemen zaten juist heel snel gehandeld. Door de warmte konden ze echter niet meer gered worden.

De oppositiepartijen Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en de PVV waren het er niet mee eens en zeiden dat de provincie de sterfte had kunnen voorkomen. Een meerderheid van de Staten ging wel akkoord met de uitleg van de gedeputeerde.

Onze Ambassadeurs