Rechter: Yarden mocht polis niet aanpassen

Geschreven door Redactie

Uitvaartverzekeraar Yarden uit Almere mocht niet zomaar de polisvoorwaarden versoberen. Dat oordeelt de rechter in een voorlopige voorziening. 19 polishouders spanden een zaak aan om de wijziging terug te draaien.

De zaak gaat over de oude pakketpolissen die dekking bieden voor een complete begrafenis of crematie. Die polis was zo'n 10.000 euro waard. Medio 2019 liet Yarden aan 390.000 polishouders weten dat zij die financiële verplichting niet langer kan nakomen. Nabestaanden krijgen sindsdien nog maar zo'n 2.800 euro vergoed.

Het Almeerse bedrijf gaf aan dat dit nodig was omdat ze anders onvoldoende buffers in de toekomst heeft om aan de financiële verplichtingen die in de wet staan te voldoen. Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID) gaf de uitvaartverzekeraar eind vorige maand gelijk na klachten van 120 polishouders. Volgens KIFID is de wijziging van de voorwaarden in het belang van de klant: bij een faillissement is hij nog slechter af.

De rechter liet vrijdag weten het daar niet mee eens te zijn. In het vonnis staat: ''De kantonrechter stelt vast dat het herstelplan door Yarden eenzijdig en zelfstandig is opgesteld. De oorzaak van de precaire financiële positie van Yarden vindt zijn oorsprong in de wijze waarop Yarden haar bedrijfsvoering heeft uitgevoerd en de keuzes die in het verleden zijn gemaakt. Dat is uitsluitend Yarden aan te rekenen.''

De uitspraak van de rechter is een voorlopige voorziening. De kwestie moet nog definitief worden beoordeeld in een bodemprocedure. Deze duurt doorgaans veel langer.

Yarden laat weten het vonnis te bestuderen. ''Yarden betreurt de uitspraak en is het vonnis nader aan het bestuderen. Momenteel gaat Yarden niet inhoudelijk in op de uitspraak.''

Onze Ambassadeurs