Theatergezelschappen krijgen toch extra geld van kabinet

Geschreven door Redactie

Het Fonds Podiumkunsten krijgt 15 miljoen euro extra van het kabinet. Dat betekent dat er toch geld gaat naar de culturele instellingen die vorige maand wel een positief advies, maar geen geld kregen.


Dat staat volgens ingewijden in de Miljoenennota die morgen wordt gepresenteerd. Ze bevestigen dit bericht in het NRC Handelsblad. Er komt ook 2 miljoen euro extra om te investeren in cultuur in de regio. Dit is goed nieuws voor onder meer de Almeerse theatergezelschappen Suburbia en Vis à Vis. Die hebben samen met de gemeente Almere en de provincie hard gelobbyd om geld binnen te halen. 


Jos van Hulst van theatergezelschap Suburbia in Almere is verheugd, maar hij durft de champagne nog niet te ontkurken. Hij wil eerst zeker weten of het geld vrijkomt. Van Hulst verwacht wel dat het bericht in het NRC klopt. Zelf heeft hij namelijk ook geluiden gehoord over de extra miljoenen. Voor Suburbia zou het 500.000 euro betekenen op jaarbasis, de komende vier jaar. 


Ook Mascha Selhorst van Vis à Vis in Almere is blij. Dinsdag rond drie uur in de middag wordt de miljoenennota gepubliceerd. "Wij zitten dan klaar om hem grondig door te nemen." Als Vis à Vis inderdaad geld krijgt, dan kan het rekenen op jaarlijks 6 ton in de komende vier jaar. 


2,8 miljoen verlies 

Begin deze maand werd bekend dat de Almeerse cultuursector flink onder de cornacrisis te lijden heeft gehad. De inkomsten dalen volgens de gemeente naar verwachting met zo'n 2,8 miljoen. Het college en de provincie wilden daarom dat Almeerse cultuurorganisaties rijkssubsidie kregen voor de periode 2021-2024. Dat verzoek lijkt nu ingewilligd te worden. De gemeente is overigens zelf ook bijgesprongen om de cultuursector in de stad een helpende hand te bieden.

Onze Ambassadeurs