Eigenaar winkelcentrum Almere heeft miljarden nodig

Geschreven door Redactie

Corona hakte er ongenadig hard in bij het beursgenoteerde Unibail-Rodamco-Westfield. Geld ophalen en winkelcentra verkopen is alles wat het nog kan doen.

Afgelopen zomer bleek al dat het niet lekker liep met de Europese winkelcentra-eigenaar. In Nederland bekend van pareltjes als ‘Citymall Almere’ en de Stadsharten in forensendorpen Zoetermeer en Amstelveen, zag de firma zijn beurskoers dalen.

Uit cijfers die nu naar buiten komen, is te zien waarom: niet alleen in Nederland, ook in de rest van Europa waren de cijfers over de afgelopen maanden dramatisch.

Geruchten gingen er rond dat grote beleggers op het vinkentouw zaten. De koers was immers flink gedaald, tot onder de boekwaarde van het vastgoed. Maar dikke kans dat die nu nog verder naar beneden gaat. Het winkelend publiek is niet in grote getale teruggekeerd, neringdoenden worstelen met de betaling van hun maandelijkse huurpenningen. Dus is UWR sommige winkelcentra liever kwijt dan rijk. De verkoop van de stenen moet zo een €4 miljard gaan opbrengen.

Een koper weet natuurlijk dat UWR met zijn rug tegen de muur staat en zal niet meer de hoofdprijs neerleggen. Maar gelukkig is de uitverkoop niet het enige onderdeel van het plan dat €9 miljard moet opbrengen. De winkelcentrum-eigenaar gaat ook rond met de pet. Beleggers wordt gevraagd om daar €3,5 miljard in te kieperen.